Hjuksebø stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjuksebø stasjon
Hjuksebø stasjon.jpg
LandNorge Norge
StedHjuksebø
KommuneNotodden
Opprettet1917
Distanse136,24 km
Høyde157 moh.
ArkitektGudmund Hoel og Herman Munthe-Kaas
Operatør(er)Jernbaneverket
Åpnet13. desember 1917
Nedlagtpersontrafikk 1985/2004
Tjenester
Linje(r)Sørlandsbanen, Tinnosbanen
Posisjonskart
Hjuksebø stasjon ligger i Buskerud
Hjuksebø stasjon
Hjuksebø stasjon
Hjuksebø stasjon (Buskerud)
Koordinater: 59°29′33″N 9°20′01″Ø

Hjuksebø stasjon
59°31′03″N 9°19′01″Ø

Hjuksebø stasjon er en jernbanestasjon i Notodden kommune i Vestfold og Telemark. På Hjuksebø kunne man tidligere foreta omstigning mellom tog på Bratsbergbanen og på Sørlandsbanen. Togene fra Bratsbergbanen tar av på Tinnosbanen i retning Notodden i stasjonens østre ende. Stasjonen er underlagt Drammen distrikt.

Status[rediger | rediger kilde]

Hjuksebø ble opprettet som stasjon da Tinnosbanen ble forbundet med Bratsbergbanen i 1917, ble fjernstyrt i 1984 og ubetjent i 2012, og mistet all passasjertrafikk da Bratsbergbanens tog sluttet å stoppe i 2004. Sørlandsbanen hadde sløyfet stopp noen år tidligere, og all passasjerutveksling mellom banene foregikk på Nordagutu stasjon. Det er fremdeles rutemessige kryssinger på stasjonen.

Knutepunkt[rediger | rediger kilde]

Stasjonen var tidligere et viktig knutepunkt for passasjer- og godstrafikk, med cirka 30 togankomster hvert døgn i mellomkrigstiden. Sovevognene mellom Rjukanbanen og Oslo ble satt av på Hjuksebø og skiftet inn i toget mot Tinnoset eller Oslo. Hjuksebø var i over 50 år utgangspunkt og endestasjon for en av de korteste lokaltogstrekninger i landet. Fra 1920-tallet til 1980-tallet gikk det fra morgen til kveld egne lokaltog mellom Notodden og Hjuksebø, med behovsstopp på holdeplassene Tinnan, Trykkerud og Tinnegrend. Strekningen er 9,5 kilometer lang, og turen tok på 1980-tallet cirka 10 minutter.

Det gikk egne godstog fra Oslo Vest og Drammen til Hjuksebø, hvor vognene til og fra industrivirksomheten på Notodden ble skiftet ut og sendt videre i egne tog. Godstogene bedrev også lokal passasjertrafikk. På 1930-tallet førte godstogene passasjervogner mellom Hokksund og Kongsberg og vice versa.

Hjuksebøulykken[rediger | rediger kilde]

Stasjonen huskes også for Hjuksebøulykken i 1950, som skjedde etter at to godsvogner lastet med telefonstolper kom i sig på stasjonstomta. 14 personer omkom i kollisjonen mellom godsvognene og et av Sørlandsbanens ekspresstog.

Verneobjekt[rediger | rediger kilde]

I «Nasjonal verneplan for kulturminner i jernbanen» er godshuset vernet, mens stasjonsbygningen og parken med minnestøtte over Ingeniør Johan Theodor Wæhre er midlertidig vernet inntil en ny vurdering er foretatt.

Stasjonen under oppføring i 1916.
Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Sørlandsbanen
Bratsbergbanen
TinnosbanenEndestasjon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norges Statsbaner, Drammen distrikt (1933). Rutebok for jernbanens tjenestemenn. Drammen. 
  • Norges Statsbaner (1985). Rutebok for Drammen distrikt. Oslo. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]