Hisham Zaman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hisham Zaman
Født1. februar 1975Rediger på Wikidata (45 år)
Kurdistan[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Grenseløs kommunikasjon (2013), Amandaprisen for beste filmmanus (2014)Rediger på Wikidata

Hisham Zaman (født 4. august 1975 i den irakiske delen av Kurdistan)[2] er en norsk-kurdisk filmregissør. Zaman kom til Norge som tenåring. Han er utdannet ved Den norske filmskolen på Lillehammer i 2004. Zaman har også en fullført yrkesfaglig utdannelse som bilmekaniker (1997-2000) der han jobbet på toyota som bilmekaniker. Han skrudde bil på dagtid og lagde film på kveldene med vennegjeng som han møtte på Oslo Kamera Klubb på slutten av 90-tallet.

Zaman har så langt skrevet (ofte i samarbeid med Kjell Ola Dahl), regissert og delvis produsert to helaftens spillefilmer, tre novellefilmer, samt et antall kortfilmer.

Han fikk sitt gjennombrudd på Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2005 der han med kortfilmen Bawke vant fem priser, inkludert Gullstolen og europeiske Prix UIP. Den samme kortfilmen Bawke vant også Amandaprisen 2005 for beste kortfilm. Han har med samme filmen også vunnet filmpriser i Clermont-Ferrand, Aspen, Valencia, San Sebastián, Toronto og Palm Springs. Han har også vært nominert med filmen til European Film Awards 2005, som beste europeiske kortfilm og var invitert til Sundance Film Festival i 2006. Bawke ble også kåret til tiårets beste kortfilm i Norge i 2010[3]

Zaman regisserte novellefilmen Vinterland som fikk kinopremiere i 2007. Filmen var åpningsfilmen i Tromsø Internasjonale Filmfestival dette året.[4] Zaman var også medforfatter til manus på filmen sammen med Kjell Ola Dahl. Vinterlands mannlige hovedrolleinnehaver Raouf Saraj vant Amandaprisen 2007 i klassen for beste mannlige skuespiller, mens filmen i tillegg var nominert i klassen for beste norske film og Zaman og Dahl var nominert til beste filmmanuskript for filmen.

Samarbeidet med Dahl har også resultert i spillefilmen Før snøen faller med premiere i 2013. Før Snøen Faller er åpningsfilmen til Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2013. Filmen ble tildelt Dragon award for beste Nordisk film i Gøteborg filmfestival samme året[5] og har vunnet enda flere priser. Zaman ble også nominert til Amandaprisen 2013 i klassene beste regi og beste filmmanus, den andre sammen med Dahl for filmen. Filmen fikk ytterligere fire nominasjoner, blant annet i klassen bese norske kinofilm og vant klassen for beste kvinnelige birolle ved Suzan Ilir.

I 2014 var Zaman kinoaktuell med sitt andre lavbudsjett spillefilm Brev til Kongen. Filmen ble også belønnet med Dragon Award for Beste Nordiske film, og faktisk i to påfølgende år.

I tillegg til deltagelse og priser ved internasjonale festivaler ble Brev til Kongen nominert til hele fire priser under Amandaprisen 2014, og Zamar og Mehmet Aktaş vant pris for beste manus, mens Ivan Anderson vant pris for beste kvinnelige birolle.

Zaman var en av hovedprodusentene i filmen via sitt selskap Zaman Film. Filmen var shortlisted blant tre filmer som kjempet om å presentere Norge for Oscar for beste utenlandske film.

Hisham Zamans fiksjonsproduksjon holder flere prisbelønte verk, blant annet Hedda (2016), The Boy in the Picture (2016), Vinterland (2007) De andre (2009), Bawke (2005) og Taket (2004), Broen (2003) Særlig bør filmen kortfilmen Bawke fremheves. Denne filmen vant dette året alle nasjonale filmpriser, flere nordiske, samt ble nominert til den europeiske filmprisen. Bawke ble også for kort tid siden utropt til tiårets kortfilm i Norge.

Hisham Zaman har i en årrekke reist rundt med sine filmer til ulike medie- og filmskoler, og har gjennom dette både direkte og indirekte undervist i filmfortellerteknikk og filmregi.

Han har derimot jevnlig holdt kurs, foredrag og seminarer for regissørstudentene ved Den norske filmskolen, Westerdals, Niss, Kabelvåg og har etter hvert opparbeidet seg pedagogisk erfaring.

I 2017-2019 har var Zaman hovedlærer for regilinjen som førsteemanuensis ved Den norske filmskolen.

Vinterland (2007)

Med novellefilmen «Vinterland» (2007) demonstrerer Hisham Zaman en ny side i sin fortellerkunst gjennom å gi komedien en fremtredende plass.

Filmen fikk bred kinodistribusjon, og fordypet på enda en ny måte Zamans foretrukne tema i denne perioden – møtet mellom norsk og kurdisk kultur.

Bawke(2005)

Denne kortfilmen kan ses på som et kjerneutsagn for Hisham Zamans motivkrets frem til dato; Barn som tvinges på flukt med sine foreldre fra overgrep, krig og diktatur. Filmspråket er rått og nakent, men samtidig med en poetisk tilnærming og styrke som gir filmen helt genuint sterke sinnsbevegende øyeblikk. Fortellingen fremstår moden og konsistent i form og uttrykk, og oppleves uvanlig vellykket og medrykkende. Relasjonen mellom far og sønn er i denne filmen portrettert på en helt unik og øm måte, og kaster lys tilbake til Zamans eget savn. Unikt vakkert.

Før snøen faller (2013)

Når den unge kurdiske jenta Nermin, sammen med sin elsker, stikker av fra sitt arrangerte ekteskap på selveste bryllupsnatta, og med det bringer skam på familien, faller det på broren Siyar å hevne ugjerningen. Jakten fører ham til Istanbul, hvor han redder Evin, ei ung jente som lever på gata fra klørne på en kynisk menneskesmugler. De kommer seg videre sammen og via Berlin, ankommer de to til slutt Oslo. På veien gjennom Europa utvikler de et rørende vennskap. Men når Siyar til slutt klarer å spore opp søsteren sin og konfronterer henne, får han seg ikke til å ta livet av henne. Siyar frir seg på denne måten fra sitt lodd, men innhentes like vel av fortiden når menneskesmugleren han lurte i Istanbul finner ham og straffer han.

Denne fortellingen forener forbilledlig kjente, dramatiske størrelser; tvangsekteskap, æresdrap og menneskesmugling på en måte som føles både organisk og troverdig. Zaman lykkes med å vekke vår empati for karakterene og han klarer i tillegg å få frem solide skuespillerprestasjoner fra en cast som hovedsakelig består av amatører. I tillegg makter Zaman å etablere og opprettholde en frykt på vegne av karakterene – med en stor grad av dramatisk ladning og spenning som resultat. Filmens nøkterne og stringente billedfortelling bygger opp under Zamans evne til å iaktta og formidle også en tydelig stedlig fornemmelse. Musikkbruken er tilsvarende sparsom, samtidig poengtert og usentimental. Før snøen faller er en film som vitner om en filmskaper som behersker de kunstneriske og håndverksmessige aspektene ved filmfortelling.

Brev til Kongen (2014)

I brev til Kongen tas vi med inn i fortellingen av den aldrende kurdiske asylsøkeren Mirzas klagemål; «Jeg vil ikke være her lengre. Jeg har fått nok.» Han er lei av å vente på å få innvilget asylsøknaden sin. Nå vil han ha et pass så han kan dra hjem igjen. Parallelt med Mirzas historie blir vi kjent med blant andre Miro, som tror han skal på date med en ung norsk skjønnhet, men ikke helt får sine forventninger innfridd. Unge Zirek har en noe tangerende opplevelse der han skal treffe en nettdate, men der møtet blir konfliktfylt og vanskelig. Champion håper på jobb som taekwondo-instruktør, men ender i politiets varetekt fordi han vikler seg inn i en pengeinnkreving. Den mest dramatiske historien forteller om Beritan som er på hevntokt. Hun ender med å skjære strupen over på mannen som sviktet hennes venner før hun flykter ut av landet med datteren sin.

Brev til kongen er en melankolsk mosaikkfilm som med en dempet energi vever sammen små, men betydelige historier som beveger seg bortenfor klisjeene og bak fasadene til innvandrere, asylsøkere og flyktninger. Fortellingens kraft ligger først og frem i dens lavmælte insistering på at menneskene den portretterer ikke fremstilles som ofre, tross filmens tragiske klangbunn. Den menneskelige tilværelse skildres med et skarpt øye for den fordypende detaljen og skaper slik en mangefasettert fortelling som griper og beveger. Dramatisk intensitet balanseres uanstrengt mot poetisk nærvær og gir oss nok en gang prov på Hisham Zamans udiskutable fortellertalent.

Hedda (2016)

"Hisham Zamans novellefilm Hedda er en interessant vri på skillsmissedramaet. I denne velspilte og stemningsfulle fortellingen glimrer nemlig én av partene med sitt fravær, og dermed er det far og datter, snarere enn mann og kone, som spiller hovedrollene. Resultatet er en film som hele veien balanserer mellom fravær og nærvær – fraværet av bakgrunninformasjon og én av konfliktens sentrale aktører, og nærværet av hovedrolleinnehaverne Jørgen Langhelle og ti år gamle Martine Hammerstad, for ikke å si den utemmede naturen som omslutter dem. «Hedda» er i det hele tatt en usedvanlig god norsk novellefilm, og en svært velkommen utvikling av Zamans kunstnerskap. Forhåpentligvis vil vi få se en videreføring av dette stemningsfulle og mangetydige fortellerspråket i en kommende spillefilm, som vil bli å se på kino over det ganske land" Dagbladet anmelder Aksel Kjellan.


Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]