Vinterland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinterland
Generell informasjon
SjangerKarakterdrevet komedie
Utgivelsesår19. januar 2007 (NOR)
Prod.landNorge
Lengde52 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiHisham Zaman
ProdusentTurid Øversveen
ManusforfatterKjell Ola Dahl og
Hisham Zaman
MusikkØistein Boassen
SjeffotografMarius Matzow Gulbrandsen
Foran kamera
MedvirkendeRaouf Saraj
Shler Rahnoma
Kawa Gilli
Alibag Salimi
Prod.selskap41/2
Eksterne lenker

Vinterland er en norsk novellefilm fra 2007.

Hovedrollene bekles av Raouf Saraj og Shler Rahnoma. Alle skuespillerne i Vinterland er amatører. Vinterland er en karakterdrevet komedie. Regissør for filmen er Hisham Zaman. Manus er skrevet av Kjell Ola Dahl. Vinterland er produsert av produksjonsselskapet 41/2 ved Turid Øversveen. Filmmusikken er komponert av Øistein Boassen. Vinterland ble filmet på location i Målselv.

Handling[rediger | rediger kilde]

Det er vinter i Norge, og kaldt. Isen ligger på vannet og snøen ligger meterhøy. Renas (Raouf Saraj) er en kurdisk innvandrer som bor alene i Øverbygd i Målselv i indre Troms. Hans nærmeste kontakt med hjemlandet er telefonkiosken som står utenfor huset han bor i. Renas er ikke helt ung lenger. Allikevel presser foreldrene hans på for å få ham gift. Renas liker ungkarstilværelsen men gir etter og gifter seg in absentia med Fermesk (Shler Rahnoma). Bryllupet blir gjennomført og feiret i hennes landsby i Nord-Irak. Renas er ikke fysisk til stede, men er representert ved et portrettfotografi. De to skriver siden brev til hverandre og utveksler fotografier. Selv om de bor i hvert sitt land, utvikler forelskelsen seg. Renas søker om familie-gjenforening med Fermesk. En dag henter han henne på Bardufoss lufthavn.

Men Fermesk er ikke like ung og vakker som på bildene hun har sendt. Heller ikke Renas svarer til hennes forventninger. Men de er gift, og må lære å leve sammen i det enslige huset ved siden av telefonkiosken. Det blir ikke problemfritt, men de går begge til oppgaven med stort pågangsmot. De bestemmer seg for å gifte seg på nytt i Norge. Det viser seg at Fermesk bærer på en truende hemmelighet. Hun bestemmer seg for å fortelle alt til Renas på bryllupsnatten. Dette leder forholdet ut i nye vanskeligheter. Han vil skilles. Dette kunngjør han den samme bryllupsnatten. Men snart kommer han til at det gjelder å holde fasaden overfor omgivelsene. Han bestemmer at de skal leve under samme tak, men ikke som mann og kone. Dermed går de inn i hverdagen må på nye premisser. De må lære seg å bli kjent på en annerledes måte. Men det stadige maset gjennom telefoner fra hjemlandet går dem på nervene. Litt etter litt begynner de også å kjenne på dypere følelser for hverandre.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Vinterland var åpningsfilmen på Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2007.

Dagbladet ga filmen terningkast fem og framhevet kontrasten mellom «det store frosne landskapet og den betagende skjønnheten i dramaet mellom de små menneskene.»[1] Aftenposten ga også terningkast fem og anmelderen Per Haddal kalte filmen «et lite under av en film.»[2] VG var litt mer reservert med terningkast fire. Anmelderen kalte det «en uhyre enkel film med store og klare kvaliteter.»[3]

Vintelrand var i utgangspunktet produsert for fjernsyn, men ble satt opp på kino vinteren og våren 2007 av distribusjonsselskapet Arthaus.[4]

Nominasjoner og Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]