Hopp til innhold

Herat (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herat

Kart over Herat

LandAfghanistans flagg Afghanistan
StatusProvins
Adm. senterHerat
Areal54 778 km²
Befolkning1 780 000 (2012[1])
Bef.tetthet32,49 innb./km²
SpråkInku, Afghan Sign Language, Southern Pashto, turkmensk, Aimaq, Mogholisk Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 088 meter
Kart
Herat
34°N 62°Ø

Heratprovinsen er en av 34 provinser i Afghanistan. Sammen med Badghis, Farrah og Ghowr utgjør den den vestlige regionen av landet. Hovedbyen og administrasjonsbyen heter også Herat, og provinsens nærhet til Iran gjør området sensitivt siden Iran forsøker å beskytte sine interesser i Afghanistan i tiden etter Taliban.

Provinsen var en av de første betydelige krigssonene i den sovjetiske invasjonen i Afghanistan, og forble et aktivt gerilja-område videre. Den lokale militære kommandøren og mujahedin Ismail Khan ledet motstanden mot det sovjetiske styret fra 1979 til Sovjetunionen trakk seg ut i 1988. Da Sovjetunionen trakk seg ut, ble Khan guvernør av provinsen, en posisjon han hadde til Taliban tok kontroll i 1995. Etter at Taliban ble kastet i 2001 av Nordalliansen (støttet av den amerikanske invasjonen av Afghanistan), ble igjen Khan guvernør.

Khan ble fjernet som guvernør i september 2004 etter at han hadde styrt mer eller mindre eneveldig, til tross for forsøk fra interimregjeringen (ledet av Hamid Karzai) på å svekke hans makt. Khans styre var kontroversielt, men har vært nokså fritt for volden som har plaget noen andre regioner i Afghanistan etter Taliban.

Tidligere guvernører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]