Timur Lenk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Timur Lenk
Tamerlan.jpg
En samtidig illustrasjon av emir Timur
Født 8. april 1336
Sjachrisabz, Usbekistan
Død 18. februar 1405 (68 år)
Otrar, Syr-Darja
Begravet Q1256223
Barn Shah Rukh
1370-1405
Forgjenger Amir Husayn
Etterfølger Khalil Sultan

Timur Lenk (født 1336, død 1405), også kjent som Timur den halte, var en etnisk tyrkisk, muslimsk hærfører som grunnla Timurid-dynastiet [1]. Timur ble emir i et rike med sentrum i Samarkand, et rike som omfattet blant annet Armenia, Afghanistan, deler av Hindustan, Syria og Mesopotamia.

Timur ledet en tyrkisk-mongolsk hær, og mente selv at han stammet fra Djengis Khan [2]. Dette er imidlertid omdiskutert.

Timur møtte mange kjente personer. Han kjempet bl.a. mot den osmanske sultanen Bayezid I og vant etter bitre kamper i 1402[3]. Videre er det vanlig å høre om han i Nasreddin Hodja vitser, enda han ble født 70 år etter Hodjas levetid.

I Vesten er Timur helt fra den tiden han levde, blitt beskrevet som en barbar, en som er ond, lite sivilisert og ødeleggende. Heller ikke i Iran eller i det osmanske riket ble han positivt beskrevet. Dette skyldes trolig krigene han førte mot det osmanske riket. Men i dag har forskerne et mer nyansert bilde av og et mer objektivt syn på Timur Lenk. Både i den tyrkiske og i den islamske verden er han beskrevet veldig positivt. Også mange europeiske og amerikanske forskere har begynt å fokusere på de positive egenskapene hans.

I følge lokal tradisjon skal Timur ved sin død ha erklært at dersom noen forstyrrer hans grav, så skal de bli rammet av en skjebne verre enn ham selv. Graven ble ikke rørt før natten mellom den 19. og 20. juni 1941, da en gruppe sovjetiske arkeologer under ledelse av Mikhail Gerasimov åpnet graven. Ikke noe uvanlig skjedde med arkeologene men enkelte har forsøkt å sette dette i sammenheng med hendelsen som to dager senere rammet hjemlandet deres. Den 22. juni, ble Sovjetunionen angrepet av tyske styrker idet Hitler iscenesatte den lenge planlagte Operasjon Barbarossa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Timur Lenk». Store norske leksikon. Besøkt 31. desember 2012. 
  2. ^ Gérard Chaliand, Nomadic Empires: From Mongolia to the Danube translated by A.M. Berrett, Transaction Publishers, 2004
  3. ^ «Beyazit 1». Store norske leksikon. Besøkt 31. desember 2012.