Henley-on-Thames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henley Towpath Large.JPG
Henley under regattauken i juli

Henley-on-Thames er en by i grevskapet Oxfordshire i England. Den har omkring 10.500 innbyggere og ligger ved Themsen, omlag 15 km nedover elva og nordøst for Reading, og 15 km oppover elva og vest for Maidenhead. Byen ligger nær hjørnet mellom grevskapene Oxfordshire, Berkshire og Buckinghamshire.

Byen er ofte assosiert med roing, dels på grunn av sine mange roklubber og dels på grunn av den tradidjonsrike regattaen The Henley Royal Regatta, som holdes hvert år i juli måned. Dette evenement tiltrekker seg mange fra den britiske sosieteten og kan betraktes som parallell til hesteveddeløpene på Ascot.

I tilslutning til byenn ligger godset Friar Park. Til tross for navnet (friar betyr munk) var godset opprinnelig nonnekloster. På 1800-tallet ble det ombygs t viktoriansk nygotisk stil. Godset ble kjøpt i 1970 av eks-beatlen George Harrison, kort etter at Beatles ble splittet. Han bodde der med sin familie frem til sin død i 2001.

Henley-on-Thames er hjem til Henley Business School, University of Reading. I Henley-on-Thames ligger også bryggeriet og vingården Chiltern Valley Winery and Brewery.

Her fantes på 1600-tallet et glassblåseri eid av Glassellers Company, der glassblåseren George Ravenscraft og en italiener ved namn da Costa skulle utføre glasseksperimenter. De blandet inn flint i glassmassen men med for meget alkali. Disse glass kalte han flintglass. Derpå byttet han ut flinten mot sand, noe som var svært vellykket, og blyglasset var oppfunnet. Disse glass kalles i dag krystallglass.

Litteratur[rediger | rediger kilde]