Helt av Den russiske føderasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegnet for Helt av Den russiske føderasjon.

Helt av Den russiske føderasjon (russisk: Герой Российской Федерации) er en russisk orden. Utmerkelsen ble innstiftet 20. mars 1992 og består av ærestittelen og, som et synlig tegn på denne, et ordenstegn. Ærestittelen Helt av Den russiske føderasjon tildeles av Russlands president. Helt av Den russiske føderasjon er Russlands fornemste utmerkelse.

Æresbevisningen Helt av Den russiske føderasjon har utmerkelsen Helt av Sovjetunionen som forbilde.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Det synlige tegn på ærestittelen Helt av Den russiske føderasjon består av en fasettert femtagget stjerne opphengt i et bånd i den russiske trikolorens farger, hvitt, blått og rødt.

Ordenstegnet er utformet etter modell av ordenstegnet for Helt av Sovjetunionen.

Kjente mottagere[rediger | rediger kilde]

President Dmitrij Medvedev med oberst Oleg Mutovin, Helt av Den russiske føderasjon.

Blant mottagerne av utmerkelsen Helt av Den russiske føderasjon er kosmonautene Jurij Gidzenko og Jurij Malentsjenko, langrennsløperne Ljubov Jegorova og Larisa Lazutina og bryteren Aleksandr Karelin. Tsjetsjenias president Akhmad Kadyrov ble tildelt utmerkelsen posthumt. Hans sønn Ramzan Kadyrov, også president av Tsjetsjenia, er også utnevnt til Helt av Den russiske føderasjon. Kapteinen på ubåten «Kursk», Gennadij Ljatjin, ble utropt til Helt av Den russiske føderasjon posthumt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]