Helt av Ukraina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Helt av Ukraina (ukrainsk: Герой України) er en ukrainsk orden. Utmerkelsen ble innstiftet 23. august 1998 av Ukrainas president. Den som hedres med ærestittelen mottar samtidig ett av to ordenstegn, enten Ordenen den gylne stjerne eller Statsmaktens orden. Æresbevisningen tildeles av Ukrainas president. Den er Ukrainas fornemste utmerkelse.

Æresbevisningen Helt av Ukraina har utmerkelsen Helt av Sovjetunionen som forbilde.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenen den gylne stjerne Statsmaktens orden
Order of Golden Star Ukraine.jpg
Ukrainian Goldenstar.jpg

Den som hedres med æresbevisningen Helt av Ukraina tildeles som synlig tegn enten et ordenstegn bestående av en femtagget stjerne lagt på en eikekrans eller en trefork, merket i Ukrainas riksvåpen, også denne lagt på en eikekrans. Dette er Ordenen den gylne stjerne og Statsmaktens orden. Begge ordenstegn er laget av gull og er opphengt i et bånd i fargene blått og gult, Ukrainas flaggfarger.

Vanligvis tildeles ordenstegnet for Ordenen den gylne stjerne til den som utpekes til Helt av Ukraina på grunnlag av heltedåd, mens Statsmaktens orden gis til dem som blir utnevnt på grunnlag av annen fortjenstfull innsats.

Kjente mottagere[rediger | rediger kilde]

Blant dem som er hedret med æresbevisningen Helt av Ukraina finner vi Ukrainas første president etter selvstendigheten, Leonid Kravtsjuk, popstjernen Sofia Rotaru, fotballspilleren Andrij Sjevtsjenko, bokseren Vitalij Klitsjko og stavhopperen Serhij Bubka. Den myrdede journalisten Heorgij Gongadze ble tildelt utmerkelsen posthumt. Det samme ble lederen for UPA-geriljaen Roman Sjukhevitsj.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Ukraine» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1685.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]