Hopp til innhold

Munnkurv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Schäferhund med munnkurv av kunststoff
Pitbull med munnkurv av lær

Munnkurv eller en munnkorg[1] er en bruksmessig anordning laget av lær, kunststoff, metall eller en kombinasjon, som kan plasseres rundt snuten og kjevenehunder, slik at de ikke kan bite andre dyr og mennesker.

Munnkurver lages med forskjellig utforming og størrelse, slik at de kan tilpasses ulike hunderaser. Munnkurven plasseres rundt snuten og kjevene og festes gjerne rundt halsen på hunden. Noen typer kan også ha stropper som løper over skallen på hunden. Munnkurver er gjerne konstruert slik at hunden kan bevege kjevene fritt eller delvis fritt på innsiden.

Munnkurv brukes helst på skarpe hunder eller hunder som skal konkurrere mot andre hunder, for eksempel i lure coursing eller hundeveddeløp. Også politiet og forsvaret bruker av og til munnkurv på sine tjenestehunder, spesielt når hundene skal omgås publikum.

Uttrykk[rediger | rediger kilde]

Munnkurv er også et uttrykk som brukes i overført betydning for å indikere at en eller flere personer ikke får lov til å uttale seg om visse saker og hendelser, men det kan ikke sammenstilles med taushetsplikt.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «munnkurv»[død lenke], Bokmålsordboka