Heinrich Nauen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heinrich Nauen
Født1. juni 1880[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Krefeld
Død26. nov. 1940[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (60 år)
Kalkar
BeskjeftigelseKunstmaler, universitetslærer, grafiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedAcadémie Julian
Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart
EktefelleMarie von Malachowski-Nauen
NasjonalitetDet tyske riket
GravlagtKalkar

Heinrich Nauen (født 1. juni 1880 i Krefeld, død 26. november 1940 i Kalkar) var en tysk maler, tegner og grafiker.

Nauen regnes som en fremtredende representant for den rhinlandske ekspresjonismen. Han arbeidet både med oljemaleri, akvareller, tegninger og grafikk, foruten veggmalerier, mosaikker og arbeider som ligger nærmere kunsthåndverk.

Han vokste opp som bakersønn, men ønsket å bli maler. Han kom inn på Düsseldorfs kunstakademi i 1898. (Han ble forøvrig professor der mellom 1921 og 1937). Han brøt av der, og gikk til privatundervisning en periode, før han startet på kunstakademiet i Stuttgart 1900 til 1902

Belgia og Berlin[rediger | rediger kilde]

Han slo seg deretter sammen med kunstnerkretsen rundt billedhoggeren George Minne som holdt til i den flamske landsbyen Sint Martens-Latem i nærheten av Gent.

Etter å ha giftet seg med kunstneren Marie von Malachowski i april 1905 dro paret til Paris hvor de i flere måneder studerte impresjonismen og opplevde fauvismen. Nauen ble da varig opptatt av blant andre van Gogh. Han dro deretter til Berlin, der hans kunstneriske gjennombrudd fortsatt lot vente på seg.

Han tilbragte de neste vår- og forsommersesongene ved Niederrhein eller ved utløpet av elven Maas. Han fikk seg et lite atelier ved Orbroich nær Krefeld. Han tok sitt storformatbilde «Die Ernte» (malt 1909) til Paris og fikk det stilt ut i 1910 og fikk et anerkjennende brev fra Henri Matisse.

Niederrhein / Brüggen[rediger | rediger kilde]

Familie- og stedsbåndene ble etterhvert sterke, og han flyttet fra Berlin i 1911 for å bosette seg permanent i nærheten av Brüggen. Han fikk leie en fløy av Dilbornslottet. Hagen og nærmiljøet ga opphav til fargesterke bilder. Han fikk god kontakt med det kunstneriske og kunstinteresserte miljøet i området, og fikk bl.a. besøk av Heinrich Campendonk, Erich Heckel, Franz Marc, Helmuth Macke og August Macke. Han hadde en beskytter og stor kunde i Walter Kaesbach, som senere ble direktør for Düsseldorf Kunstakademi.

Nauen var også en visitt til Paris i denne tiden, der han fikk med seg inntrykk fra de seneste verkene av Matisse, foruten den da nye retningen: kubismen. Han deltok med arbeider til en utstilling i Köln, som ble videreført av August Macke med temaet «rhinsk ekspresjonisme». Denne utstillingen ble holdt i «Bokhandelen Cohen» i Bonn.

Hans første separatutstilling ble holdt hos den førende avantgardist-kunsthandleren Alfred Flechtheim i hans Düsseldorf-galleri i 1914. Der ble hans store bildesyklus til Burg Drove presentert. Disse oljemaleriene på lerret, som han brukte to år på å lage, menes i dag å være hans ekspresjonistiske hovedverk. Bildene befinner seg i dag på Kaiser-Wilhelm-Museum i Krefeld.

Nauen ble innkalt som soldat i første verdenskrig. Han ble gassforgiftet under krigen, men måtte tjenestegjøre som «krigsmaler». Han meldte seg deretter inn i kunstnergruppen Das Junge Rheinland.

Han fikk et professorat ved kunstakademiet i Düsseldorf i 1921. Der ble han kollega med Heinrich Campendonk, Paul Klee og Otto Dix.

Det nazistiske regimet erklærte hans kunst for entartet og flere av verkene ble stilt ut i 1937. Han ble fortrengt fra professoratet og nærmest tvangspensjonert. 112 verk er registrert som beslaglagt.[6]

Ekteparet flyttet til Kalkar ved venstre bredd av nedre Rhinen. Helsen var svekket de to siste årene han levde. Han er gravlagt i Kalkar. Hans venn Ewald Matare laget utkast til gravstein, som ble laget av Joseph Beuys.

Verker (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b RKDartists, «Heinrich Nauen», RKD kunstner-ID 58930[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Nauen, Heinrich[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Le Delarge, oppført som Heinrich NAUEN, Delarge-ID 4496_artiste_NAUEN_Heinrich[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Heinrich_Nauen[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Beslagene:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edwin Suermondt, Heinrich Nauen, 1922
  • Max Creutz, Heinrich Nauen, 1926
  • Helmut May, In Memoriam Heinrich Nauen, 1941
  • Paul Wember, Heinrich Nauen, 1948
  • Eberhard Marx, Heinrich Nauen, 1966
  • Giesela Fiedler-Bender, Heinrich Nauen, Gedächtnisausstellung in Krefeld, 1980
  • Kunstmuseum Bonn (Hg.), Heinrich Nauen, Ausstellungskatalog zur Retrospektive, 1996
  • Fritz Malcomess / Klara Drenker-Nagels, Werkverzeichnis Heinrich Nauen, 1996
  • Galerie Remmert und Barth, Heinrich Nauen und seine Schüler, 2000

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]