Hashim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hashim (Hāshim), også Banu Hashim, er en arabisk klan, eller hus, fra Mekka, tilhøreande stammen Quraysh, som gör krav på å nedstamme fra Ismael. Profeten Muhammed tilhørte denne klan og hans farfars far het Hashim ibn Abd Manaf. Da Muhammed levde var Banu Hashim den mektigste klanen i Mekka, om enn ikke den rikeste. Muhammeds onkel på farssiden var klanoverhode.

I den sunnittiske delen av den arabiske verden har tittelen sharif blitt brukt for de hashimittiske ættlingene til Hasan ibn Ali. Sharifene bemektiget seg den helliga stad Mekka på 900-tallet. De anerkjente for så vidt kalifens overhøyhet men var i stort sett uavhengige siden da, både under abbasidene og senere under de egyptiske mamlukkene og det osmanske rike. De innehadde embedet Sharif av Mekka og Hijaz' hellige byers beskyttere fram til 1924 da området ble erobret av Ibn Saud.

Den hashimittiske dynasti er i dag den regjerende kongeslekt i det hashimittiske kongadømme Jordan siden Abdullah Ibn Hussein som var bror til den siste sharif i Mekka, Ali bin Hussein, i 1921 ble innsatt som konge av Jordan.