Slaget ved Zab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
معركة الزاب
Maʿrakat az-Zāb
Greater Zab River near Erbil Iraqi Kurdistan.jpg
Store Zab nær Arbil i Irakisk Kurdistan.
Under: Zāb-elvene.
Dato25. januar 750 AD
StedStore Zab, Irak
ResultatSeier til umayyadene; opprørene slått ned.
Stridende parter
Umayyad Flag.svg UmayyadekalifatetBlack flag.svg Abbasidene
Kommandanter og ledere
Umayyad Flag.svg Marwān IIBlack flag.svg As-Saffāḥ
Black flag.svg ʿAbd Allāh ibn ʿAliyy
Styrker
~100-150.000~30-80.000
Zab rivers.PNG

Slaget ved Zāb (arabisk: معركة الزاب DIN: Maʿrakat az-Zāb) ble utkjempet på breddene til Store Zab i det som i dag er Irak 25. januar 750 mellom Umayyadekalifatet og abbasidene og deres allierte. Slaget endte med et nederlag for umayyadene, som mistet sin makt i hele den muslimske verden med unntak av al-Andalus, mens de seirende abbasidene opprettet et kalifdynasti som kom til å vare fram til det trettende århundre.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 747 brøt det ut opprør mot umayyadene, som hersket over mesteparten av Midtøsten fra 661 til 750. Den viktigste årsaken til opprøret var den stadig økende avstanden mellom den umayyadiske regjeringa i Dimašq og folkene i kalifatets ytre områder. Umayyadenes utnevnte guvernører for kalifatets provinser var ofte korrupte og mest interesserte i egen vinning. I tillegg var ikke umayyadene beslektet med Muḥammad, mens abbasidene nedstammet fra Profetens onkel ʿAbbās, noe de stadig brukte til sin fordel under opprøret mot umayyadene.

Hærene[rediger | rediger kilde]

I 750 kjempet umayyadenes kalif Marwān II mot en sammensatt hær bestående av persere, sjiitter og abbasidesoldater. Marwāns hær var i utgangspunktet mye større og bedre enn hæren til hans motstandere, siden den inkluderte mange veteraner fra umayyadenes tidligere felttog mot Det bysantinske riket. Men hærens støtte til kalifen var begrenset. Deres moral skal ha blitt svekket av en rekke nederlag tidligere i opprøret, noe som også økte deres motstanderes moral.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Abbasidearméen formet en spydmur, en taktikk de hadde lånt av sine syriske motstandere, antageligvis etter å ha sett den brukt i tidligere slag. Dette innebar at de sto i en slaglinje med sine lanser mot fienden. Umayyadekavaleriet angrep, siden de trodde at med sin erfaring ville de være i stand til å bryte spydmuren, men dette viste seg å være feil, og de ble slaktet. Umayyadehærens moral var nå endelig brutt, og den startet å trekke seg tilbake. Mange ble myrdet av abbasidene, mens andre druknet i Zāb.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Marwān klarte å flykte fra slagmarka, og fant sin vei til Levanten mens han stadig ble forfulgt av abbasidesoldater, som ikke møtte noen seriøs motstand i Syria, siden området allerede hadde blitt herjet av jordskjelv og pest. Marwān flyktet så til Abusir ved Nilen, og det var der han et par måneder etter slaget døde i et kort slag. Han ble etterfulgt som kalif av as-Saffāḥ, og umayyadenes styre i Midtøsten hadde kommet til sin endelige slutt.