Hans Purrmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Byste av Hans Purrmann

Hans Purrmann (f. 1880 i Speyer – d. 17. april 1966 i Basel, Sveits), var en tysk maler og grafiker.

Han gikk først i malerlære i farens firma og fortsatte på kunsthåndverkskolen i Karlsruhe (1897 -1899). Da kom han inn på kunstakademiet i München, med lærerne Gabriel von Hackl (i tegning) og Franz von Stuck (i maleri).

I 1905 slo han seg ned i Paris, og ble bl.a. kjent med Matisse, som gjorde inntrykk. Sammen med en del andre startet han Académie Matisse. I løpet av første verdenskrig ble all hans eiendom i Paris beslaglagt som fiendtlig eiendom, mens han selv befant seg i Württemberg. Han flyttet til Berlin i 1916 og stilte ut sammen med yngre kunstnere i en av «sezessionene». Mye av det han laget i denne tiden var grafiske arbeider.

Han ble engasjert i kunsttidsskriftet «Kunst und Künstler» som ble redigert av Karl Scheffler. Han ble også invitert til Preussische Akademie der Künste, og godtok det, men ikke å bli professor. Han flyttet til Italia i 1935 og ble styrer for Villa Romana i Firenze. Denne stillingen ble usikker etter at hans verker ble erklært entartet i hjemlandet. Nazistene beslagla 21 arbeider pluss 2 portretter malt av Rudolf Großmann.[1] Da Mussolini falt, flyktet han til Sveits.

I etterkrigstiden gikk det bedre. Han hadde utstillinger flere steder, og mottok æresbevisninger. Purrmann ble i 1955 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Kunstverein Hannover arrangerte en stor retrospektivutstilling i anledning 80-årsdagen.

Referanser[rediger | rediger kilde]