Retrospektiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Retrospeksjon betyr å se seg bakover. I billedkunstens verden vil en retrospektiv utstilling være en utstilling der en arrangør, ofte et museum eller et galleri forsøker å få stilt ut representative verker fra alle kunstnerens livs- og utviklingsfaser.

Også kunstnere som ikke lager bilder eller gjenstander kan gjøres til gjenstand for retrospeksjon. En slik utstilling vil ofte være aktuell mens kunstneren er på høyden av sin karriere. Dersom kunstneren ikke lever lengre, kalles utstillingen posthumt retrospektiv.

Retrospektiv musikk kan referere til musikk som peker mot senere musikk, eksempelvis en musikers tidligere utgivelser.

Retrospektiv teknikk er innenfor litteraturen et vanlig forfatterteknisk grep, som også kan benyttes i teater og film, ved at leseren eller tilskueren glimtvis får bakgrunnen for historien som utspiller seg. Historien fortelles da flere tidssoner, nåtiden som handlingen foregår i, og i fortiden som blir sett tilbake på, noe som har betydning for fortellingens framtid. Fortiden blir avdekt gjennom eksempelvis dialogen i nåtiden. Det som skjer på scenen, er hele tida en konsekvens av noe som har skjedd før. Publikum får innblikk i historien bak konflikten gjennom samtaler mellom personer som ikke har møtt hverandre på lang tid med andre ord.