Kunstakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et kunstakademi er en sammenslutning av betydningsfulle kunstnere, en læreanstalt for billedkunst eller en kombinasjon av dette. Kunstakademier som kunstnerselskap kan tilsvare vitenskapsakademier, mens de som steder for høyere kunstutdanning kan sammenliknes med universiteter. De er vanligvis eid og drevet av staten, og lærerne kalles ofte professorer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kunstakademiene har sitt opphav i de italienske Sankt Lukas-gildene under middelalderen. Disse gildene var kunstnerlaug som var oppkalt etter malernes skytshelgen evangelisten Lukas. De spredte seg til flere steder i Europa, men ble på 1600- og 1700-tallet erstattet av kunstakademier som overtok utdanninga av nye utøvere og andre funksjoner i fagets interesse.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble Den kongelige tegneskole, seinere kalt Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, dannet i Oslo i 1818, mens Statens Kunstakademi ble etablert i 1909. Fra 1996 er disse undervisningstilbudene en del av Kunsthøgskolen i Oslo. Vestlandets kunstakademi ble opprettet i 1973. Den gikk inn i Kunsthøgskolen i Bergen i 1996. Kunstskolen i Trondheim ble statlig kunstakademi i 1987 under navnet Kunstakademiet i Trondheim (KIT). KIT ble fra 1996 innlemmet i Norges teknisk naturvitenskaplige universitet (NTNU) som en del av fakultet for arkitektur og billedkunst. I 2007 kom kunstakademiet i Tromsø.

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.