Christian Ringnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Ringnes
Christian Ringnes - 2014-02-13 at 18-43-45.jpg
Født3. mars 1954 (65 år)
Oslo
Utdannet ved Harvard Business School
Beskjeftigelse Kunstsamler, forretningsdrivende
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Årets Osloborger (2013), St. Hallvard-medaljen (2015)

Christian Ringnes (født 3. mars 1954 i Oslo) er en norsk forretningsmann og kunstsamler.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Ringnes' slekt stammer fra gården Ringnes ved Krøderen.[1] Han er sønn av Christian Ringnes senior og oldebarn av forretningsmannen og kunstmesenen Ellef Ringnes, som sammen med broren Amund startet Ringnes Bryggeri i 1877. Christian Ringnes senior solgte bryggeriet ut av familien, og bryggeriet er nå i danske hender. Familienavnet kommer fra Krødsherad hvor familiegården Ringnes gård etter sigende har vært i familiens eie i 500 år.

Ringnes vokste opp i Halvdan Svartes gate på Frogner. Familien flyttet til Vinderen da han var åtte år og han gikk på Vinderen skole og senere Ris gymnas. Han avtjente verneplikt som befal i Hærens sanitet i Nord-Norge.[1] Christian Ringnes junior er utdannet siviløkonom fra Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA. Han har siden 1984 vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i eiendomsselskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom. I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Ekebergskråninga i Oslo, pusset den opp og åpnet restauranten på nytt påska 2005. I 2003 åpnet han i Oslo sentrum også verdens eneste miniflaskemuseum.

Markedsføringsforeningen i Oslo utnevnte Christian Ringnes til «Oslo-ambassadør» for hans innsats for å fremme Oslo som by og reisemål. Andre Oslo-ambassadører har vært Grete Waitz, Wenche Myhre og Frode Kyvåg. I 2005 ble han tildelt æresprisen «Bypatrioten» av Oslo Byes Vel.

Kunstsamler[rediger | rediger kilde]

Ringnes har en av Norges største private kunstsamlinger[2]. Samlingen inneholder bla. skulpturer av Auguste Rodin, Richard Hudson, Fernando Botero, Salvador Dalí, Dyre Vaa og Marc Quinn. Han har gitt Oslo kommune 300 millioner kroner til opparbeidelse og drift av skulptur- og kulturminneparken Ekebergparken i Oslo, som åpnet i 2013. Tidligere har han blant annet gitt byen «Påfuglfontenen» ved Nationaltheatret stasjon og «Kate Moss» i Operapassasjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Eiendoms­kongen portrett i Magma 1/2014 skrevet av Irina Lee
  2. ^ Store norske kunstsamlinger. Dagens Næringsliv, 06.04.2013 – Side 56

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]