Hopp til innhold

Christian Ringnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian Ringnes
Født3. mars 1954Rediger på Wikidata (70 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseKunstsamler, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard Business School
BarnIsabelle Ringnes[1]
NasjonalitetNorge
UtmerkelserÅrets Osloborger (2013)
St. Hallvard-medaljen (2015)

Christian Ringnes (født 3. mars 1954 i Oslo) er en norsk forretningsmann og kunstsamler.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Ringnes' slekt stammer fra gården Ringnes ved Krøderen.[2] Han er sønn av Christian Ringnes senior og oldebarn av forretningsmannen og kunstmesenen Ellef Ringnes, som sammen med broren Amund startet Ringnes Bryggeri i 1877. Christian Ringnes senior solgte bryggeriet ut av familien, og bryggeriet er nå i danske hender. Familienavnet kommer fra Krødsherad hvor familiegården Ringnes gård etter sigende har vært i familiens eie i 500 år.

Ringnes vokste opp i Halvdan Svartes gate på Frogner. Familien flyttet til Vinderen da han var åtte år og han gikk på Vinderen skole og senere Ris gymnas. Han avtjente verneplikt som befal i Hærens sanitet i Nord-Norge.[2] Christian Ringnes junior er utdannet siviløkonom fra Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA. Han har siden 1984 vært en aktiv eiendomsinvestor og er i dag største eier og administrerende direktør i eiendomsselskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom. I 2001 kjøpte Ringnes den forfalne Ekebergrestauranten i Ekebergskråninga i Oslo, pusset den opp og åpnet restauranten på nytt påska 2005. I 2003 åpnet han i Oslo sentrum også verdens eneste miniflaskemuseum.

Markedsføringsforeningen i Oslo utnevnte Christian Ringnes til «Oslo-ambassadør» for hans innsats for å fremme Oslo som by og reisemål. Andre Oslo-ambassadører har vært Grete Waitz, Wenche Myhre og Frode Kyvåg. I 2005 ble han tildelt æresprisen «Bypatrioten» av Oslo Byes Vel.

Kunstsamler[rediger | rediger kilde]

Ringnes har en av Norges største private kunstsamlinger[3]. Samlingen inneholder bla. skulpturer av Auguste Rodin, Richard Hudson, Fernando Botero, Salvador Dalí, Dyre Vaa og Marc Quinn. Han har gitt Oslo kommune 300 millioner kroner til opparbeidelse og drift av skulptur- og kulturminneparken Ekebergparken i Oslo, som åpnet i 2013. Tidligere har han blant annet gitt byen «Påfuglfontenen» ved Nationaltheatret stasjon og «Kate Moss» i Operapassasjen.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Ringnes deltok i den andre sesongen til Maskorama, og ble i andre episode avslørt som figuren «Heldiggrisen» etter å ha sunget sangen «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, «Milliardarvingen trakk seg fra Høyre-liste – nå har hun meldt seg inn i Venstre», verkets språk norsk, utgitt 2. august 2023, besøkt 2. august 2023, «Datter av investor Christian Ringnes.»[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Eiendoms­kongen portrett i Magma 1/2014 skrevet av Irina Lee
  3. ^ Store norske kunstsamlinger. Dagens Næringsliv, 06.04.2013 – Side 56
  4. ^ Aschim, Thorvald (13. november 2021). «Christian Ringnes er Heldiggrisen». NRK. Besøkt 13. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]