Hans-Georg Koitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans-Georg Koitz
Født4. apr. 1935Rediger på Wikidata (89 år)
Strzegom
BeskjeftigelseKatolsk prest (1962–), katolsk biskop (1992–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetTyskland

Hans-Georg Koitz (født 4. april 1935 i Striegau i Schlesien i Tyskland) er emeritert katolsk hjelpebiskop i bispedømmet Hildesheim.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans-Georg Koitz studerte filosofi og katolsk teologi i Frankfurt am Main og München.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 30. juni 1962 ble han ordinert til prest i Salzgitter-Lebenstedt. Etter å ha tjenestegjort som kapellan i Hannover fra 1962 til 1965, virket han som misjonær i Nigeria i to år. Da han kom tilbake til bispedømmet, ble han religionslærer ved Gymnasium Josephinum Hildesheim. I 1974 utnevnte biskop Heinrich Maria Janssen ham til rektor for det biskoppelige presteseminaret, som han så ledet i 18 år.

Hjelpebiskop i Hildesheim[rediger | rediger kilde]

Den 24. august 1992 utnevnte pave Johannes Paul II ham tiltitulærbiskop av Cantanus og hjelpebiskop i Hildesheim. Han ble bispeviet den 25. oktober 1992 av Hildesheims-biskop Josef Homeyer; de to Hildesheim-hjelpebiskopene Heinrich Pachowiak og Heinrich Machens var medkonsekratorer.[trenger referanse]

Etter at Johannes Paul II godtok Hildesheim bispedømmebiskop Josef Homeyers avgang 20. den august 2004 fordi han var nådd 75 års alder, vanlig aldersgrense for biskoper var Koitz, som den lengstsittende hjelpebiskopen, midlertidig leder av Hildesheim bispedømme i henhold til kanonisk lov og ble valgt til bispedømmeadministrator av Hildesheims domkapittel den 23. august 2004. Den 11. februar 2006 overtok Norbert Trelle embetet som ordinarie biskop.[trenger referanse]

Koitz var også president for Hildesheimer Dommusik. Han var dessuten frem til sin emeritering medlem av kommisjonene «Geistliche Berufe und Kirchliche Dienste» og «Erziehung und Schule» i Den tyske bispekonferanse.

Etter å ha fylt 75 år trakk hjelpebiskop Koitz seg 1. mai 2010 i en pontifikalmesse i St. Godehard-basilikaen.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org koitz, lest 5. oktober 2023