Hopp til innhold

Polydaktyli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polydaktyli
Venstre fot med polydaktyli.
Område(r)Medisinsk genetikk
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeQ69
ICD-9-kode755.0
ICPC-2L82
OMIM603598
DiseasesDB24853
eMedicinederm/692 
MeSHD017689

Polydaktyli er en misdannelse som innebærer at man har flere enn fem fingre på en hånd eller flere enn fem tær på en fot. Begrepet kommer fra gresk, poly, mange og daktylos, finger. Det er arvelig, men opptrer ofte uregelmessig ettersom anlegget ikke alltid manifesterer seg. Selv om tilstanden ikke er farlig får de fleste mennesker i Vesten fjernet ekstra utvekster kirurgisk.

Venstre hånd av 27 år gammel mann. Den ekstra tommelen hadde følelser, men intet forbundet ledd og kunne derfor ikke bevege seg uavhengig.

En ekstra finger eller tå er vanligvis en liten bit med mykt muskelvev, stundom opptrer det også bein uten forbindelse, og sjelden kan det være en komplett og fungerende finger. Vanligvis opptrer det som en liten finger på siden av hånden og mindre sjelden opptrer det tommelsiden av hånden, og svært sjelden mellom de andre fingrene.

Polydaktyli kan opptre av seg selv, eller mest vanlig, som et trekk ved et syndrom av et medfødt avvik. Når det opptrer av seg selv er det assosiert med dominerende mutasjoner i enkelte gener. Forholdet har en hyppighet på 2 for hver 1000 fødte barn[1], skjønt hyppigheten er høyere for enkelte grupper, et eksempel er amishfolket i USA grunnet grunnleggereffekten.

Polydaktyli forekommer hos alle arter. Katt med polydaktyli kalles for skipskatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]