Halo: Combat Evolved

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «HaloNorge»)
Halo: Combat Evolved
UtviklerBungie Studios
Gearbox entertainment (PC-versjon)
UtgiverMicrosoft
Siste versjon1.10 (15. mai 2014)
PlattformWindows, Macintosh, Xbox
UtgivelseXbox: 14. mars 2002 (Norge)
15. november 2001 (USA)
PC og Mac:
17. oktober 2003 (Norge)
30. september 2003 (USA)
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller, flerspiller
Aldersgrense15 år
Nettstedhalo.bungie.net/projects/Halo/
Del av serien Halo
Halo 2

Halo: Combat Evolved (eller bare Halo) er et førstepersonsskytespill utviklet av spillprodusenten Bungie Studios, utgitt til Xbox høsten 2001 og senere til PC og Macintosh.

Halo var det mest solgte Xbox-spillet før oppfølgeren Halo 2 kom ut, som blant annet har støtte for Xbox LIVE. Dette har ikke Combat Evolved, men det er mulig å spille med Xbox Connect-pakken, som simulerer et LAN-nettverk over Internett mot andre spillere.

Halo har imidlertid også en omfattende enspillerdel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 2552. Som en følge av overbefolkning har flere av jordens innbyggere blitt tvunget til å kolonisere andre planeter i universet. En av disse planetene er Reach som ligger passende langt unna jorden. For 32 år siden mistet man kontakten med en av koloniene her, Harvest. En stridsgruppe, bestående av en tropp supersoldater (spesialtrente og genmanipulerte soldater, medlemmer av Spartan 2 prosjektet) ble sendt hit for å undersøke nærmere. Denne troppen ble nesten totalt overveldet av en konføderasjon av ulike romvesener. Disse romvesene danner pakten (The Covenant), som er et kollektiv av fremmede raser som står sammen i deres fanatisk religiøse tro. Nesten hele styrken som ble sendt til Reach ble eliminert av disse fremmede, men ett skip kom levende fra det, The Pillar Of Autumn. I et desperat forsøk på å unngå de fremmede styrkene, gjorde The Pillar of Autumn et såkalt "blindt hopp". Et hopp er en form for å oppnå lysets hastighet på hvor du entrer en annen dimensjon, et blindt hopp er når du ikke konfigurerer destinasjonen din på forhånd. Når du går inn i et slikt hopp, oppstår det en slags åpning til den andre dimensjonen, det er mulig for et eller flere andre skip å gå inn i dette hullet sammen med andre skip hvis det befinner seg innenfor en viss avstand fra skipet som gjorde "hoppet". Det var nettopp dette Pakten gjorde, de fulgte etter The Pillar Of Autum. Ettersom Paktens skip alltid har vært raskere enn menneskenes, var det mulig for dem å vente på The Pillar og arrangere et bakholdsangrep på dem. Covenantene klarte å ødelegge skipet så kraftig at kapteinen om bord, Captain Keyes, måtte nødlande på en mystisk ringverden kalt Halo. Før nødlandingen klarte Master Chief / Spartan 117 (helten i historien), å rømme fra skipet med Cortana i en liten rømningspod. Cortana er en liten databrikke som inneholder selve figuren Cortana. Hun har kvinnelige former og har tilgang til klassifisert militær strategi, kunnskap og informasjon. Hun holder blant annet på informasjon om Jorden, det er viktig at Pakten ikke får vite om vår hovedplantet ettersom de da kan koordinere et angrep på den. Master Chief får ansvaret for skipsintelligensen kalt Cortana.

Etter en brutal landing på overflaten begynner Master Chief og Cortana å lete etter andre overlevende. Etter å ha samlet alle de kan, begynner de å planlegge en redningsaksjon: Kapteinen på skipet, Keyes, er tatt til fange. Å redde han og andre skipsmedlemmer er førsteprioritet.

Chief og marinesoldatene settes inn, og får ut kapteinen. Som fange hørte han om et slags kartrom et eller annet sted på Halo, som kunne lede Covenant til et supervåpen. Fast bestemt på å nå våpenet først angriper menneskene kartrommet. Kartrommet viser vei til både våpenet, og en kunstig intelligens på installasjonen. Keyes bestemmer seg for å ta våpenet, Cortana og Master Chief tar informasjonskilden.

Vel fremme finner de AI-en, og når Cortana kobler seg til sender hun øyeblikkelig Master Chief til Keyes' posisjon. Noe er galt. Keyes gir ikke lyd fra seg, og når Chief når fram møter han en ny fiende: The Flood.

Flood er en parasittisk livsform som tar kontrollen på større livsformer. Så godt som alle soldatene på området er blitt til Flood. I det Master Chief prøver å flykte kommer en svevende, mekanisk robot kalt 343 Guilty Spark, som ber han om hjelp til å aktivere våpenet, som skal utslette Flood. Chief tar tilbudet.

Cortana greier såvidt å hindre at våpenet blir aktivert. For våpenet er ikke designet for å utslette Flood, men maten dens, altså alle livsformer Flood kan infisere. Chief og Cortana greier å sprenge Halo før det skjer, og drar tilbake mot jorden som eneste overlevende...

Planlagt filmatisering[rediger | rediger kilde]

En planlagt spillefilm basert på videospillet er for øyeblikket[når?] blitt lagt på is. Manus til filmen ble skrevet av Alex Garland. Filmen ble utviklet og skulle slippes av Universal Pictures og 20th Century Fox, men Microsoft hadde det kreative overoppsynet. Peter Jackson og Fran Walsh var produksjonsledere, mens Mary Parent, Peter Schlessel og Scott Stuber var produsenter. Filmen ble lagt på is oktober 2006 og utsatt på ubestemt tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]