Hagenisse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moderne hagenisser er utendørs pynteskulpturer som forestiller dverger. «Nissene» på bildet er fra en hage utenfor Praha i Tsjekkia.

Hagenisse (på tysk Gartenzwerg, «hagedverg») er en malt figur, ofte i keramikk, som brukes som pynt i en hage. Ordet nisse, og på svensk tomte, er noe misvisende, da figuren i virkeligheten forestiller en dverg, gnom eller kobold, ikke en moderne julenisse eller nordisk fjøsnisse, gardvord eller tusse. Skikken med hagenisser er utbredt både i Tyskland og ellers på Kontinentet og på De britiske øyer. Opprinnelig var figurene av marmor, sandstein eller keramikk, men de blir i dag også lagd av plast og glassfiber. Bruken med hagenisser skal ha blitt vanlig fra midten av 1800-tallet, da gjerne i form av skulpturer av gartnere og gruvearbeidere i middelalderklær.

Forskjellige aksjonsgrupper og enkeltpersoner arbeider for å «frigjøre» hagenisser ved å stjele dem fra hagene og sette dem ut i skogen og andre steder. Aktiviteten er blant annet framstilt i den franske filmen Den fantastiske Amélie fra Montmartre.

Hagenisser blir av noen definert som kitsch, det vil si masseproduserte kunstetterlikninger av lav kvalitet.

En skulptur av en dverg fra 1720 i hagene ved Schloss Lamberg i Østerrike.

Se også[rediger | rediger kilde]