Hålogaland lagmannsrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hålogaland lagdømme)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 69°39′17,831″N 18°57′55,850″Ø

Hålogaland lagmannsretts bygg i Tromsø.
Justisbygget i Mosjøen.

Hålogaland lagmannsrett er en av Norges seks lagmannsretter og har sitt hovedsete i Tromsø.

Informasjon[rediger | rediger kilde]

Hålogaland lagmannsretts jurisdiksjon omfatter fylkene Nordland, Troms og Finnmark, samt Svalbard og Jan Mayen, som sammen utgjør Hålogaland lagdømme. Foruten i Tromsø settes det jevnlig rett i Mosjøen, Bodø og Vadsø, samt ved behov også på andre steder i rettskretsen, for eksempel når retten må på befaring.

Lagmannsretten ledes av en førstelagmann, per 2016 Arild Oskar Eidesen, og den har i tillegg en lagmann og 16 lagdommere.

Lagmannsretten behandler alle anker over avgjørelser i lagdømmets fjorten tingretter. Dette gjelder både straffesaker og sivile saker. Se nærmere om saksbehandlingen i artikkelen lagmannsrett. Lagmannsrettens avgjørelser kan – i begrenset utstrekning – ankes til Høyesterett.

På grunn av Nord-Norges store land- og havområder har lagmannsretten mange saker tilknyttet fiskeri og utmarksrettigheter. Lagdømmet preges også av de «tre stammers møte», det vil si nordmenn, samer og kvener. Kulturvariasjonene stiller særlige krav til den dømmende makt, blant annet hva angår evne til å sette seg inn i ulike leve- og tenkemåter. Også språklige forhold medfører utfordringer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hålogaland lagmannsrett ble grunnlagt i 1890.

Fra middelalderen og frem til 1797 hadde lagmannen i Hålogaland sete i Steigen, Nordland. Ankesaker fra Nord-Norge ble deretter behandlet i Trondhjem stiftsoverrett.

Liste over førstelagmenn[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]