Gullregnslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gullregnslekta
Gullregn (Laburnum anagyroides)
Gullregn (Laburnum anagyroides)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Laburnum
Fabr.
Norsk(e) navn: gullregnslekta
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Faboideae
Tribus: Genisteae
Antall arter: 2
Habitat: åpen skog
Utbredelse: fjelltraktene i Sør-Europa
Arter:

Gullregnslekta (Laburnum) er ei slekt i erteblomstfamilien som består av løvfellende trær og busker. De er svært populære hageplanter som har en spektakulær blomstring og er lette å dyrke.

Barken på stammen er grågrønn og glatt, mens unge greiner som regel er grønne. Bladene er trekoblete, langstilkete og mangler akselblad. De duftende blomstene er samlet i 10–35 cm lange, hengende klaser. Frukten er en 4–7 cm lang belg som er litt innsnevret mellom frøene.

Slekta omfatter to arter, gullregn (L. anagyroides) og alpegullregn (L. alpinum), som vokser vilt i fjelltraktene i Sør-Europa fra Frankrike til Balkan og Romania. De vokser på godt drenert jord som gjerne kan være kalkholdig.

Gullregn inneholder alkaloidet cytisin og er svært giftig, selv om dødsfall er sjeldne. Symptomer på gullregnforgiftning er intens trøtthet, oppkast, koma, frådende munn og ulikt utvidete pupiller. Til tross for at planten er giftig, er den vertsplante for larvene til flere sommerfuglarter, som gullregnminérmøll og oksehodespinner.

Begge artene er blitt plantet i hager og finnes forvillet i Norge. Men de fleste gullregnplanter som nå dyrkes i hager, er hybridgullregn (L. × watereri). Den er en hybrid mellom de to artene og kombinerer alpegullregnets lange blomsterklaser og vanlig gullregn sine fyldige blomster. Den setter svært lite frø, og det er derfor mindre sjanse for at barn skal spise frøene.

Adamsgullregn (+Laburnocytisus adami) er en podningskimære mellom gullregn og purpurgyvel (Cytisus purpureus) som av og til dyrkes i hager.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Den berømte buegangen med gullregn i Bodnant Garden i Wales