Gulbærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
gulbærmåler
Gulbærmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eulithis mellinata
(Fabricius, 1787)
Norsk(e) navn: gulbærmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eulithis
Habitat: skog, hager og parker
Utbredelse: Europa

Gulbærmåler (Eulithis mellinata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten fïnnes i Sør-Norge vestover til Rogaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 27 – 31 mm), slank, gulaktig måler. Den kan kjennes fra andre bærmålere (slekten Eulithis) på at forvingene er temmelig ensfarget gule og på at knekken på innerkanten til forvingens brede tverrbånd ligger langt foran midten på vingen. Forvingen er gul med brune streker. Feltet ved roten er en tanke mørkere. I midten av vingen er det et bredt (men smalere enn hos mange andre Larentiinae) tverrbånd. Dette båndet er nær dobbelt så bredt ved forkanten som ved bakkanten og har en knekk. Denne knekken er langt foran vingens midt ved innerkanten, omtrent midt i vingen ved ytterkanten. Tverrbåndet har to trekantede, lyse flekker ved vingens forkant. Vingespissen er blek med en brun skråstrek. Bakvingen er silkeaktig gråhvit med gulbrun ytterkant. Larven er naken, lang og tynn, gulaktig lysgrønn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på solbær, hagerips og stikkelsbær (slekten Ribes). Denen arten er dermed vanligst i hager der disse artene blir dyrket, men gjør neppe vesentlig skade. De voksne målerne flyr i juni – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske faunaregion. I Norge bare langs kysten vest til Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]