Bergen rådhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergen rådhus
Bergen rådhus.jpg
Beliggenhet
Land NorgeRediger på Wikidata
StrøkSentrum (Bergen)
KommuneBergen
Historiske fakta
FormålRådhus
EierBergen kommune
Arkitekt Erling ViksjøRediger på Wikidata
Påbegynt1971
Ferdigstilt1974
Bygningsdata
Høyde51
Etasjer14
Kart

Bergen rådhus
60°23′31″N 5°19′41″Ø

Bergen rådhus er Bergen kommunes nåværende rådhus. Det ligger i Rådhusgaten 10, nordøst for Lille Lungegårdsvannet, rett ved gågaten Marken og Olav Kyrres gate. Rådhuset blir brukt av Bergen kommunes administrasjon og politiske ledelse[1]. Bergen bystyre har forøvrig fortsatt sine møter i bystyresalen i Det gamle rådhuset.

Rådhuset har vært fraflyttet siden september 2018 på grunn av rehabilitering av bygget.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Bergen rådhus

Rådhuset er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, etter at han vant arkitektkonkurransen allerede i 1953. Anlegget skulle foruten den 14 etasjer høye blokken inneholde flere lavblokker. Etter protester mot rivning av den historiske bebyggelsen i området, inkludert manufakturhuset, ble anlegget redusert i omfang. Byggearbeidene på høyblokken startet i 1971, og bygningen sto ferdig i 1974. Grunnarealet er 10 468 m², og den er 51,2 meter høy, 13,6 meter bred og 47,95 meter lang. Liksom Viksjøs høyblokk i regjeringskvartalet er Bergen rådhus reist i naturbetong, dvs. betong tilsatt elvegrus som deretter sandblåses for å få frem natursteinen. Metoden ble utarbeidet og patentert av Viksjø selv og sivilingeniør Sverre Jystad[2] i 1955.[3]

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Rådhuset huser per august 2020 byrådsavdelingene, Bystyrets kontor og heltidsansatte politikere. 250 personer har bygget som arbeidsplass.

Rehabilitering[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2019 startet en omfattende rehabilitering av rådhuset, utvendig og innvendig. Arbeidet er forventet ferdig sommeren 2022[4].

I 2012 ble det oppdaget at fasaden var angrepet av betongsyke, som oppstår når det dannes sprekker slik at vann trenger inn til armeringsstålet i veggen. Stålet korroderer og sveller, og betongen begynner å gå i oppløsning. Fasaden ble saumfart, og løse deler pirket ned.[5] En rapport om den byggetekniske tilstanden høsten 2018 førte til de rundt 250 ansatte på rådhuset måtte forlate arbeidsplassen med én dags varsel, da betongsøylene i bygget ikke tilfredsstilte krav til bæreevne.

Det ble foreslått å rive bygget, men kommunen valgte i stedet rehabilitering, selv om dette vil koste 77,8 millioner kroner mer enn først antatt. Å rive og bygge nytt rådhus ble anslått å koste 920 millioner kroner, mens rehabilitering av rådhuset er anslått å koste 530 millioner kroner og vil forlenge byggets levetid med 50 år.[6]

Innvendig har det vært vedlikeholdsetterslep på både tekniske anlegg og overflater, samt mangelfullt inneklima. Senere ble det også funnet asbest i bygget[7].

Sertifiseringer[rediger | rediger kilde]

I desember 2009 ble Rådhuset sertifisert som Miljøfyrtårn.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]