Hopp til innhold

Guantánamo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guantánamo
LandCubas flagg Cuba
Ligger vedGuantánamobukta
Grunnlagt1510 (Julian)
Postnummer95100
Retningsnummer21
Areal741 400 000 kvadratmeter
Befolkning228 436[1] (2012)
Bef.tetthet0 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.46 meter
Kart
Guantánamo
20°08′18″N 75°12′22″V

Byen Guantánamo (gult) ligger i provinsen med samme navn (rødt) sydøst på Cuba

Guantánamo er en by på det sydøstre Cuba og hovedstad i provinsen med samme navn. Byen har rundt 208 000 innbyggere og de fleste lever av produksjon av sukkerrør og bomull.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Grantanamo kommune har høye fjell i nord med fjellkjeden Sierra Maestra og i syd grenser provinsen mot Det karibiske hav. Guantánamo har også de fem større elvene Guantánamo, Yateras, Guaso, San Andrés og Sabanalamar.

Provinsen er inndelt i disktriktene (barrios) Arroyo Hondo, Baitiquirí, Bano, Bayate, Caimanera, Camarones, Caridad, Corralillo, Cuatro Caminos, Filipinas, Glorieta, Gobierno, Guaso, Hospital, Indios, Isleta, Jaibo Abajo, Las Lajas, Macurijes, Mercado, Ocujal, Parroquia, Palma de San Juan, Rastro, Tiguabos og Vínculo.

Rundt 13 km syd for byen ligger Guantánamobukta med en naturlig havn. Dette stedet er kjent for den amerikansk marinebasen Guantanamo Bay Naval Station, som igjen huser Guantanamobukten fangeleir. Marinebasen er også kjent fordi den amerikanske leiekontrakten med Cuba over området er omstridt. Cubas regjering har fra 1958 forsøkt å få USA til å trekke seg ut fra området, mens den amerikanske regjeringen konsekvent har nektet å gi slipp på området.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Guantánamo kommune har 244 603 innbyggere (2004). Den har et areal på 741 km², noe som gir en befolkningstetthet på 330.1/km².

Se også[rediger | rediger kilde]

Sangen «Guantanamera» (spansk for jenta fra Guantánamo), en av Cubas mest kjente patriotiske sanger.