Granbørstespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Granbørstespinner
Granbørstespinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calliteara abietis
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: Granbørstespinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Calliteara
Habitat: på land, larver på gran
Utbredelse: i NorgeØstlandet
Europa
Asia

Granbørstespinner (Calliteara abietis) er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne gråbrunt-spraglete arten forekommer på Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 38 – 56 mm), kraftig bygd, gråbrun spinner. Kroppen er forholdsvis kort og tykk med ganske lange hår. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Forvingen er avrundet trekantet med krummet ytterkant, lyst gråbrun med tre mer eller mindre siksak-formede, mørke tverrbånd, det midterste er det bredeste. Bakvingen er ensfarget lysgrå. Begge vingepar er kantet med middels lange hårfrynser som er vekselvis lyse og mørke. Larven er grønn, med mange lange, mørke hår. På ryggen har den fire tette dusker av hvite og oransje hår, dessuten har den en del oransje hår (litt kortere enn de mørke) rundt hodet. Kroppen har også tegninger i svart og kremgult. Puppen er kort og kraftig, med lyse, ullaktige hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på gran (Picea abies), men er også funnet på lerk (Larix decidua). Det er sjelden man ser de voksne sommerfuglene, litt oftere finner man larvene. Arten er vanligst i litt lysåpne granskoger (for eksempel på skrinne høyder) med gamle trær, men kan også finnes i unge plantefelt. Denne arten er knyttet til taigaen. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august, hannene men ikke hunnene kommer gjerne til lys. Etter parringen legger hunnen 130 – 220 egg i grupper på noen titalls på grener og kvister av gran. Larvene spiser på det siste årets skudd. De overvintrer som halvvoksne i en barksprekk eller lignende, og kommer av og til inn i hus med juletrær. De fullfører utviklingen i mai – juni, spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til en puppe, som klekkes etter tre – fire uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Granbørstespinneren er en nordlig og østlig art som i Europa finnes fra Tyskland (sjelden) østover, mot sør til Østerrike og mot nord til det sørlige Finland. Videre finnes dne østover gjennom Russland til Japan. I Norge er den funnet nord til Hedmark og vest til Aust-Agder, men den er sjelden over alt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]