Grünau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grünau
Friedenskirche SW.jpg
Friedenskirche er fra 1906[1]
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Treptow-Köpenick
Areal9,13 km²
Befolkning5 408 (2011)
Bef.tetthet592,33 innb./km²
Høyde o.h.35 meter
Posisjonskart
Grünau
Kart
Grünau
52°25′00″N 13°34′00″Ø

Grünau (betoningen ligger på andre stavelse) er en ortsteil langs Dahmes venstre bredd i bydelen Treptow-Köpenick i Berlin. Inntil forvaltningsreformen i 2001 var den en ortsteil i den daværende administrative bydel Köpenick.

Grünau er kjent for regattastrekningen og strandbadet i strøket Grünau-Ost. Berlins lengste gateløp Adlergestell går gjennom Grünau.

Strøk i Grünau[rediger | rediger kilde]

  • Grünau-West
  • Grünau-Ost
  • An der Regattastrecke

Historie[rediger | rediger kilde]

Mellom 1747 og 1753 anla Fredrik II av Preussen landsbyene Müggelheim, Friedrichshagen og Grünau. Området ble fra 1754 kalt Grüne Aue av innvandrerne fra Pfalz. Forsøkene på å dyrke vin slik de hadde kunnet i sine hjemtrakter mislyktes i Grünaus kjøligere klima. Innflytterne gikk derfor over til bomullsspinnerier og oppdrett av silkeorm. Sjuårskrigen satte imidlertid en stopper for enhver gunstig utvikling og i 1800 var folketallet nede i 59 personer. Etterhvert kom det båtbyggerier og vaskeribedrifter til stedet.

Theodor Fontane beskrev i Vandringer gjennom Mark Brandenburg det idylliske Grünau. Utviklingen av vannsporten på 1800-tallet førte til at området ble et populært utfluktssted og det ble bygget båthus og vertshus. Velstående borgere bygget villaer og sommerhus langs elven Dahme. I 1900 hadde Grünau 25 000 innbyggere.

Grünau ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920. Alexander Futran og andre som i 1920 forsvarte Weimarrepublikken under Kappkuppet, ble stilt for standrett i Köpenick av frikorpsene og deretter henrettet. En minnestein over ofrene for Kappkuppet er satt ned ved Grünau stasjon.

Waldfriedhof Grünau (Grünau skogsgravlund) ble anlagt i 1921 og har bl.a. gravplasser for falne i den første verdenskrigen.

Regattastrekningen i Grünau var arena for ro- og padlekonkurransene under sommer-OL 1936. Et vannsportmuseum er knyttet til rostadion i Regattastrasse 191.

I perioden for Tysklands deling fra 1945 til 1990 lå Grünau i Øst-Berlin.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kjente personer med tilknytning til Grünau[rediger | rediger kilde]

Storadmiral og for en kort periode Reichspräsident Karl Dönitz ble født i Grünau. Forfatteren Stefan Heym bodde i Rabindranath-Tagore-Straße 9.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]