Hopp til innhold

Adlershof

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adlershof
WISTAs anlegg i Adlershof
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Treptow-Köpenick
Areal6,11 km²
Befolkning15 294 (2011)
Bef.tetthet2 503,11 innb./km²
Høyde o.h.37 meter
Posisjonskart
Adlershof
Kart
Adlershof
52°26′16″N 13°32′51″Ø

Adlershof [-ˈhoːf] (norsk: Ørnegården) er en ortsteil i Berlins bydel Treptow-Köpenick. Betoningen ligger på siste stavelse, i motsetning til for den nærliggende gaten Adlergestell.

Vitenskaps- og næringsparken WISTA ligger vest i Adlershof, mens de den gamle del ligger i øst. Nord for sentrum, på den tidligere Johannisthal flyplass planlegges nye boligområder for WISTA-ansatte.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Adlershof ligger på begge sider av Adlershof stasjon på Görlitzbanen som parallelt med gaten Adlergestell, løper gjennom området fra det nordvestliggende Schöneweide til Grünau i sørøst. Boligområdene ligger nordøst for toglinjen og utviklingsområdet for WISTA i sørvest. Stasjonen ligger på den gamle trafikknutepunktet fra Rudow i vest (Rudower Chausse) og Köpenick i øst (Dörpfeldstrasse), hvorav den sistnevnte danner hovedgaten i boligområdet.

Den sørlige grense av Adlershof trekkes av Teltowkanalen, mens den i nord grenser mot byskogen Köllnische Heide.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var på 1500-tallet befolket av småbønder som også arbeidet som dagarbeidere i nærliggende Köpenick og Rudow. Landskapet besto parallelt med Dahme av en sammenhengend kjede av våtmarksområder og sletter med fruktbart land. Innenfor området for dagens Adlershof fantes en koloni av småbønder i det som ble kalt Am Suszen Grundt (Am Süssen Grund, norsk: Den søte (gode) jord), en henvisning til jordens fruktbarhet.

Godset Adlershof ble stiftet 14. april 1754 og ga navn til kolonien av småbønder like ved. Godset var med morbærplantasje en del av Prøyssens anstrengelser i å bygge opp en hjemlig silkeindustri. Godset skiftet eiere flere ganger. Under sjuårskrigen (1756–1763) ble det plyndret en rekke ganger. I 1800 bodde det 65 mennesker på stedet. Mot slutten av 1800-tallet ble det bygget landsteder i området og i 1874 kom Adlershof stasjonjernbanelinjen Berlin–Görlitz. Toget hadde tidligere stanset midt på jordet. Godset ble oppløst i 1879 og etterfulgt av Adlershof kommune (Gemeinde).

Motorflyplassen Johannistal-Adlersdorf ble åpnet i 1909. I Adlersdorf ble bl.a. Deutsche Versuchsanstalt für Luftfahrt grunnlagt i 1912. Den var en av forgjengerne til dagens Tysk senter for luft- og romfart i Köln.

Akademie der Wissenschaften der DDR, DDRs vitenskapsakademi ble i 1945 lagt til Adlersdorf. Det samme gjaldt fra 1952 Deutscher Fernsehfunk DDRs offisielle fjernsynsstasjon. Da DDR ble avviklet forsvant også disse institusjonene. I det samme området er det nå lagt Stadt für Wissenschaft, Wirtschaft und Medien forkortet WISTA (norsk Senter for vitenskap, næringsliv og medier).

Adlersdorf ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920 og lå fra 1945 til 1990 i Øst-Berlin. Inntil forvaltningsreformen i 2001 tilhørte Adlersdorf den administrative bydelen Treptow.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]