Müggelheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Müggelheim
Müggelheim
Den gamle skolen og kirken
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Treptow-Köpenick
Areal22,2 km²
Befolkning6 463 (2011)
Bef.tetthet291,13 innb./km²
Høyde over havet36 meter

Müggelheim er en ortsteil i Berlins bydel Treptow-Köpenick.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Landsbyen Müggelheim ligger omgitt av skog sør for Müggelsee og øst for Müggelberge. Den nordlige del av Grosse Krampe som er en arm av elven Dahme, strekker seg inntil Müggelheim. I nordøst finnes innsjøen Krumme Laake, som ikke må forveksles med Krumme Lanke i Grunewaldseenkette. Strøk (tysk: Ortslage) i Müggelheim er Ludwigshöhe og Schönhorst.

Den karakteristiske landsbykjernen (angerdorf) er registrert som kulturminne.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Müggelheim ble grunnlagt 1747 av tjue familier fra Odernheim i hertugdømmet Pfalz-Zweibrücken. De protestantiske innflytterne mottok støtte fra Fredrik II av Preussen. Landsbykirken er fra 1804 og før denne ble gudstjenestene holdt i bedehuset hvor skolestua nå står. Kirken og skolen ligger inntil hverandre i landsbyens sentrum.

Landsbyen ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920 og var da med sine 186 innbyggere byens minste landkommune. I tiden som fulgte ble det oppført en rekke fritidshus i området. Etter den andre verdenskrigen da store deler av Berlin lå i ruiner, ble det oppført erstatningsboliger i Müggelheim. Innbyggertallet var i 1950 ca 5 000 personer.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Våpen

Müggelheim har som ortsteil i Berlin intet offisielt våpen. Tradisjonelt har det imidlertid vært laget våpen, og den utgaven som brukes idag, viser kornband og fisk som symboler på områdets næringsveier og en drueklase som tegn på de opprinnelige innflytteres opphav i vindistriktet Pfalz.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]