Oberschöneweide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oberschöneweide
Oberschöneweide
Industribygg fra gründertiden langs Spree.
LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Treptow-Köpenick
Areal6,18 km²
Befolkning18 919 (2011)
Bef.tetthet3 061,33 innb./km²
Høyde over havet36 meter

Oberschöneweide
52°27′43″N 13°30′54″E

Oberschöneweide er en ortsteil i Berlins bydel Treptow-Köpenick og var i sin tid et av de viktigste industriområder i Tyskland. Ortsteilens historie er nært forbundet med AEG som ble grunnlagt på stedet i 1887 og siden utviklet seg til en verdensomspennende virksomhet.

Navn[rediger | rediger kilde]

Weide er tysk for beitemark eller gressgang. Navnet Schöne Weyde (schön er tysk for vakker) blir nevnt første gang i 1598 i en reisebeskrivelse av kurfyrst Joachim II av Brandenburg. Reisebeskrivelsen gjaldt en utstrakt slette på Sprees venstre side. Betegnelsen Schöneweide ble i årene som fulgte brukt om begge sider av Spree. Oberschöneweide (Øvre S.) ligger på høyre side av Spree, mens Niederschöneweide (Nedre S.) er navnet på orsteilen på venstre side av elven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kjente bygning på stedet var Quappenkrug, en kro oppkalt etter eieren Quappe, som også hadde åker- og fedrift på eiendommen. Kroen lå langs landeveien mellom de to på det tidspunkt selvstendige byene Berlin og Köpenick. Eiendommen ble i 1814 kjøpt av Oberfinanzrat (overfinansråd) Reinbeck og i løpet av hans eiertid ble den utbygget til å bli et mindre slott. Gården fikk navnet Wilhelminenhof etter finansrådens hustru og var i mange år et populært utfluktssted for Berlins befolkning.

AEG fullførte i 1890 byggingen av sin første fabrikk i Oberschöneweide og utvidet deretter raskt sin virksomhet i årene frem til den første verdenskrigen. I Oberschöneweide fantes blant annet AEGs produksjon av batterier og kabler, samt bilfabrikken NAG som var eid av et av AEGs datterselskaper. Videre ble oppført Tysklands første elektrisitetsverk for vekselstrøm.

I 1920 ble området en del av Stor-Berlin. De mange fabrikkene og den sterke arbeiderbevegelsen i området gjorde at SPD fikk et fotfeste under Weimarrepublikken. Motstandsbevegelsen under nasjonalsosialismen og den andre verdenskrigen hadde også sterke røtter i Oberschöneweide.

Etter 1945 og Tysklands gjenforening i 1990 lå Oberschöneweide i Øst-Berlin og dermed DDR. AEG og en rekke av de øvrige industriforetakene fortsatte derimot sin produksjon i Vest-Tyskland. Mellom 1956 og 1990 lå det statlige radiohuset til DDR i Nalepastrasse i Oberschöneweide.

Etter gjenforeningen i 1990 ble mange av industrilokalene i Oberschöneweide stående tomme, idet de statlige foretakene fra DDR ble nedlagt. AEGs lokaler blir fra 2006 brukt av Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin (HTW), med omkring 10 000 studenter.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kjente personer fra Oberschöneweide[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]