Grå kjerrmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grå kjerrmåler
Grå kjerrmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hydrelia sylvata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: grå kjerrmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Hydrelia
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis

Grå kjerrmåler (Hydrelia sylvata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet på Østlandet og Sørlandet i Norge, dessuten i indre Hordaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 22 mm), slank, lysgrå måler. Oversiden har gjerne en litt silkeaktig glans. Som en del beslektede arter sitter den i hvilestilling med forvingene spredt ut til siden slik at bakvingene også er synlige. Forvingen er gråhvit (hvit med spredte, grå skjell) med to mer eller mindre tydelige, mer eller mindre brunlige tverrbånd. Utenfor det ytterste båndet er det vanligvis en smal, bølgete, mørk tverrstrek. Begge vingepar har en rad av korte, mørke streker langs ytterkantene. Bakvingen har ett brunt tverrbånd og en smal, mørk tverrstrek. Larven er mest blekgrønn på undersiden, rødlilla på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i fuktig løvskog men også på tørrere steder. Larvene lever først og fremst på or (Alnus spp.) og pile-arter (Salix spp.), men kan også gå på bjørk (Betula spp.) og edelkastanje (Castanea sativa). Det kan se ut som at arten nyter godt av styving av trær som gir mange nye skudd. De voksne målerne flyr i juni – august. Arten er ikke vanlig og er regnet som truet i Storbritannia ([1]).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i hele Europa og i Nord-Asia. I Norge er den funnet langs kysten vestover til Vest-Agder og dessuten i Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]