Grå dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grå dvergmåler
Grå dvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia groenblomi
Urbahn, 1969
Norsk(e) navn: grå dvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: gran- og blandingsskog
Utbredelse: Nord-Europa

Grå dvergmåler (Eupithecia groenblomi) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne sjeldne arten hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er bare funnet i Aust-Agder og Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten, slank, grå måler, ligner sterkt på mange andre dvergmålere (slekten Eupithecia). Begge vingepar er grå, forvingen med et utydelig, lyst tverrbånd i den ytre delen. Forvingen har også en kommaformet, svart flekk i midten. Den voksne sommerfuglen er lett å forveksle med andre arter, men larven er mer karakteristisk: blek brungul på farge, med en brun ryggstripe, mørkbrune skråstreker på siden av ryggen på hvert kroppsledd og en kvadratisk, brun tegning midt på ryggen av hvert ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i granskog og blandingsskog (barskog med innslag av bjørk). Den kan finnes i ganske mørk granskog men også ute på hogstflater. Larven lever på gullris (Solidago virgaurea).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten er trolig ganske sjelden og er hittil bare funnet i Finland, Norge og St. Petersburg-området i Russland. I Norge er det bare kjent to funn, fra Froland i Aust-Agder og fra Suldal i Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]