Gullris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullris
Nomenklatur
Solidago virgaurea
L.
Populærnavn
gullris
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektGullrisslekta
Økologi
Habitat: skog, beitemark, snaufjell
Utbredelse: Eurasia og Nordvest–Afrika

Gullris (Solidago virgaurea) er en plante i korgplantefamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gullris og blåvinge på Blefjell.

Gullris er en av de vanligste korgplantene å treffe på i skog og mark i Norge. Den har omvendt lansettforma grunnblader og avlange, smalere stengelblader oppover langs stengelen. Gullris blir som regel rundt en halv meter høy, men den kan variere fra 5 cm til 1 meter. Korgsamlinga ("blomsterstanden") er en litt rotete, aksforma samling av de gule korger.

Gullris i Norge består som to underarter eller økotyper; vanlig gullris (S. v. virgaurea) og fjellgullris (S. v. lapponica).[1] Imidlertid er disse ganske like av utseende, og skilles stort sett på at fjellgullris er mindre og vokser høgere til fjells.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Gullris regnes for å være lite næringskrevende, og stort sett kan du treffe på den overalt i skogen og på fjellet. Gullris er ofte blant de få urtene som vokser også i blåbærgranskog og andre næringsfattige skogtyper.

Gullris finnes over hele Norge. Vanlig gullris går nord til Tromsø og er i tillegg funnet rundt omkring i Sør-Varanger, mens fjellgullris opptrer i de sørlige fjelltraktene og i tillegg i lavlandet fra Nordland og nordover.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lid, J. og D. T. Lid, 2005: Norsk flora, 7. utg., R. Elven (red.), Samlaget, Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]