Gonepteryx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Gonepteryx
sitronsommerfugl (Gonepteryx rhamni) Foto: Joaquina
sitronsommerfugl (Gonepteryx rhamni)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gonepteryx
Leach, 1815
Norsk(e) navn:
Hører til: Coliadinae,
hvitvinger,
dagsommerfugler
Antall arter: 8,
2 i Europa
1 i Norge
Habitat: løvskog
Utbredelse: Palearktis
Delgrupper:

Gonepteryx er en slekt av sommerfugler i gruppen hvitvinger. Det er bare åtte arter i verden og de fleste finnes i Asia. Ett par arter finnes i Nord-Afrika og Europa, hvorav én art, sitronsommerfuglen også finnes i Norge.

Sitronsommerfuglen er en av de tidligste dagsommerfuglene som flyr om våren. Den overvintrer som voksen og kan derfor sees både om våren, om sommeren og utover høsten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn 50-70 millimeter), bredvingede sommerfugler med karakteristisk vingeform. Forvingen er litt sigdformet, bakvingen har en kort tann ved bakhjørnet. På farge er hannene sitrongule, ofte med et oransje felt på forvingen, hunnene er blekgrønne. Begge kjønn har små, rødlige flekker litt foran midten på hver vinge. Ellers kan artene kjennes på uvanlig korte, to-fargede antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse sommerfuglene finnes mest i løvskog der larvene utvikler seg på ulike busker og løvtrær, for sitronsommerfuglen på trollhegg (Frangula alnus) og geitved (Rhamnus catharticus). Disse sommerfuglene overvintrer som voksne og kan være aktive svært tidlig på våren, da hannene flyr gjennom skogen på leting etter hunner, og hunnene etter næringsplanter de kan legge egg på.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Nord-Afrika, over nesten hele Europa og i den nordlige delen av Asia østover til Japan, sør til Nepal og Taiwan.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Gonepteryx cleopatra, hann

Slektskapsforholdene mellom hvitvingenes delgrupper og slekter kan være avklart i ulik grad. Derfor kan endringer skje.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]