Nampo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nampo
Chosŏn'gŭl: 남포특별시 (남포)
Hanja: 南浦特別市 (南浦)
RR: Nampo Teukbyeolsi (Nampo)
MR: Namp'o T'ŭkpyŏlsi (Namp'o)
Satellittfoto av Namp'o

Kart over Nampo

LandNord-Koreas flagg Nord-Korea
ProvinsSør-Pyongan
StatusSpesialby (T'ŭkpyŏlsi)
Ligger vedTaedong
Areal2 629,4 km²
Befolkning366 815 (2008[1])
Bef.tetthet139,51 innb./km²
Kart
Nampo
38°44′00″N 125°24′00″Ø

Nampo (Namp'o T'ŭkpyŏlsi eller Nampo spesialby, offisiell kortform Nampho) er en by i provinsen Sør-Pyongan i Nord-Korea.

Byen er en viktig havneby på vestkysten av landet. Den ble administrerty som en direktestyrt by (Chikhalsi) på samme måte som dagens byer Pyongyang og Rason fra 1980 til 2004 da den fikk ny status som spesialby (T'ŭkgŭpsi) og samtidig en del av provinsen Sør-Pyongan. Samtidig ble fire tilgrensende fylker lagt til byen; Ch'ŏllima-gun (천리마군; 千里馬郡), Kangsŏ-gun (강서군; 江西郡), Ryonggang-gun (룡강군; 龍岡郡) og Taean-gun (대안군; 大安郡).

Byen ligger 50 km vest for hovedstaden Pyongyang ved munningen til elva Taedong. Opprinnelig lå det en liten fiskerlandsby her, men byen var en som Korea ble tvunget til å åpne for inetrnasjonal handel i 1897. Dette startet en modernisering av byen og havneområdet, men en moderne ny ble det ikke før etter frigjøringen i 1945. I dag er byen et knutepunkt for eksport og import, tung- og lett-industri. Byen er senter for landets skipsbyggingsindustri. Epler dyrket i Nampo's Ryonggang-distrikt (룡강군) er et kjent produkt.

Byen er også kjent for Nampobarrieren, som er en 8 km lang demning ved utløpet av Taedongelva, bygget for å kontrollere tidevannet opp elva. Barrieren har slusessytemer som kan håndtere skip opp til 50 000 tonn. Havna er ikke tilgjengelig om vinteren på grunn av is, ellers kan den motta skip opp til 20 000 tonn.

I 2011 er Nampo gitt status som spesialby.[2]

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Byen er inndelt i tre guyŏk og fire kun, som igjen er inndelt i 36 dong (nabolag) og 15 ri (landsby).

Kjente personer fra Nampo[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]