Glienicker Brücke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glienicker Brücke, sett fra Potsdamsiden
Glienicker Brücke langs Bundesstrasse 1 mellom Potsdam og Berlin
Russisk graffiti. Det står: 1968 GOC, Mai

Glienickebrua krysser vassdraget Havel og forbinder Berlin (området Wannsee i bydelen Steglitz-Zehlendorf) med Potsdam. Brua ble berømt gjennom tre agentutvekslinger som fant sted under den kalde krigen, og i lys av blant annet dette var brua et av få steder i verden der Sovjet-makten stod i et direkte konfronterende forhold til den USA-ledete vestmakten, jamført med Panmunjom i Korea.

Nord for brua ligger Jungfernsee, i sør Glienicker Lake og Tiefer See. Bundesstraße 1 går over brua og under finner man forbindelseskanaler mellom Havel og Teltowkanalen. Slottet Jagdschloss Glienicke finnes like ved og det er idag den sosialpedagogiske utdanningsinstitusjonen i Berlin-Brandenburg

Den første utvekslingen[rediger | rediger kilde]

Utvekslingen foregikk den 10. februar 1962 da oberst Rudolf Ivanovitsj Abel, Sovjetunionens toppspion i USA, ble utvekslet med piloten Francis Gary Powers, kjent fra U2-affæren, som var skutt ned over Sverdlovsk i Sovjetunionen to år tidligere, under et etterretningstokt som gikk fra Peshawar i Pakistan og som var ment å skulle ende i Bodø i Norge.

Den andre utvekslingen[rediger | rediger kilde]

Tyve år senere foregikk den andre utvekslingen. Wolfgang Vogel, DDRs forhandler hadde kommet til en avtale med Vest-Tyskland om å utveksle 25 personer som satt fengslet i DDR mot fire sovjetrussiske spioner som var arrestert av CIA. Den 11. juni 1985 ble således 23 personer som var arrestert i Øst-Tyskland utvekslet mot de fire sovjetrussiske spionene som satt fengslet i vest.

Den tredje utvekslingen[rediger | rediger kilde]

Den 11. februar 1986 ble fem personer som satt arrestert i Øst-Tyskland utvekslet mot fem personer som satt arrestert i Vest-Tyskland.

Disse ble utvekslet fra øst til vest:

Disse ble utvekslet fra vest til øst:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]