Hopp til innhold

Wannsee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wannsee
Wannsee
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Steglitz-Zehlendorf
Postnummer14109
Areal23,7 km²
Befolkning9 384 (2011)
Bef.tetthet395,95 innb./km²
Høyde o.h.40 meter
Posisjonskart
Wannsee
Kart
Wannsee
52°25′00″N 13°09′00″Ø

Wannsee er en ortsteil i den sydvestlige utkanten av Berlin i bydelen Steglitz-Zehlendorf. Området Wannsee ligger hovedsakelig mellom to sjøer, store og lille Wannsee og er et populært utfartssted for berlinere og turister.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wannsee ga navnet til Wannsee-konferansen som ble avholdt i 1942 for å finne hva som ble beskrevet som den endelige løsning på jødespørsmålet.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Kart over Wannsee
Wannsee strandbad

Wannsee ligger mellom to sjøer, Großer Wannsee og Kleiner Wannsee og er forbundet med vassdraget Havel, bare adskildt av Wannseebroen. Hoveddelen av Wannseområdet er dermed en kunstig øy. I den vestlige delen av Wannsee-området finner man Glienicke Brücke, som binder Wannsee sammen med byen Potsdam. Forøvrig finnes Alsenbrücke, Hubertusbrücke og Parkbrücke. I Wannsee finner man Schloss Glienicke, Jagdschloss Glienicke og Pfaueninsel. Siden 1990 har dette vært en del av parkene og palassene i Potsdam og Berlin som står på UNESCOs Verdensarvliste.

Wannseeområdet er også kjent som «den grønne forstaden» på grunn av alle sine store villaer som ligger inne i store hager. Wannsee er et tradisjonelt utfartsområde for berlinere for seiling og bading. På østbredden av Grosser Wannsee ligger Strandbad Wannsee som i 2007 var 100 år. Under den kalde krigen var området viktig som rekreasjonsområde for befolkningen i Vest-Berlin.

Max Liebermanns villa

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Transport[rediger | rediger kilde]

S-Bahn: Wannsee (S1,S7); Bus: 318, 118, 316, 114, 218. Hovedveien Bundessrasse B1 går gjennom Wannsee.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]