Deutsches Institut für Normung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logoen til Deutsches Institut für Normung, «Tysk institutt for standardisering».
Hovedkontorene til Deutsches Institut für Normung i Berlin-Tiergarten.

Deutsches Institut für Normung (DIN) er Tysklands standardiseringsorganisasjon og er Tysklands medlem i ISO. DIN har hovedkvarter i Berlin. Det er for tiden rundt tretti tusen DIN-standarder som dekker de fleste teknologiske områder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Instituttet ble opprettet i 1917 som Normenausschuß der deutschen Industrie (NADI, «Standariseringskomite for tysk industri»), men omdøpt til Deutscher Normenausschuß (DNA, «Tysk standardiseringskomite») i 1926 for å reflektere at organisasjonen nå drev med standardiseringer på mange felt og områder, ikke kun for industriprodukter. I 1975 ble det omdøpt på nytt som Deutsches Institut für Normung, eller DIN, og er anerkjent av de tyske myndigheter som offisiell nasjonal myndighet for standardisering og som representerer tyske interesser internasjonalt og på europeiske nivåer.

Den første standarden kom i 1918 og var DIN 1 Kegelstifte. Siden 1920 var DIN en registrert organisasjon. I 1922 fulgte DINs mest kjente standard, DIN 476 for papirformater med inndelinger som A3, A4, A5 og videre. Den ble adoptert i 1975 som internasjonal standard, ISO 216.

Etter den andre verdenskrigen ble virksomheten gjenopptatt og i 1951 ble instituttet medlem i ISO, den internasjonale standardiseringsorganisasjonen, som ansvarlig for standardisering i tysktalende land. I 1975 ble det undertegnet en avtale mellom DIN og den tyske staten som slo fast at DIN er den eneste nasjonale standardiseringsorganisasjonen. DIN representerer Tyskland i internasjonale standardiseringsspørsmål og avgjørelser. Foruten å være medlem av ISO er organisasjonen også medlem av den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, Comité Européen de Normalisation.

Annet[rediger | rediger kilde]

I Norge følges ofte DIN-normen på områder som Norsk Standard ikke dekker. For amerikanske produkter er det SAE, Standard for American Engineering, som gjelder. Denne legger blant annet til grunn det engelske målesystemet med fot og tommer. Ved beskivelse av bilers motorytelse har både DIN-normen og SAE-normen lenge vært i bruk for beskrivelse av antall hestekrefter. 1 hestekraft DIN tilsvarer 1,144444444444444 hestekrefter SAE.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]