Skrue (mekanisme)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skruer

En skrue er et skaft med en heliks på overflaten. De to viktigste bruksområdene er som festemiddel og som en enkel maskin for å omdanne en roterende kraft til en lineær kraft.

Skruer klassifiseres blant annet etter fastheten til materialet, typen hode og typen gjenger.

Spor[rediger | rediger kilde]

a. Flatt spor, b. Phillips, c. Pozidriv, d. Torx, e. Sekskant, f. Robertson, g. Tri-wing, h. Torq-Set, i. Spanner hode,

Sporene på en skrue finnes i en rekke forskjellige utgaver. De vanligste typene i dag er flatt spor, krysspor (Phillips eller Pozidriv) og Torx. Unbrako (også kalt Hex eller Allen) er også i bruk

Flatt spor er det enkleste av sporene. Slike skruer brukes fremdeles noe i snekkerarbeid, men er ikke beregnet på maskinell tiltrekning. Verktøyet vil da ofte hoppe ut av sporet.

Phillips har noe avrundede hjørner inne i sporet, slik at verktøyet skal glippe i stedet for å trekke til skruen for hardt. Dette sporet ble lansert av The Phillips Screw Company, derav navnet Phillips head på engelsk.

Pozidriv ble lansert av Phillips Screw Company og American Screw Company. Det har fire ekstra kontaktpunkter i forhold til krysspor, og er laget for at verktøyet ikke skal glippe. Pozidriv-verktøy bør ikke brukes i vanlig krysspor, men omvendt fungerer greit. Man kan skru en Pozidriv-skrue med et skrujern for krysspor (stjernejern) eller et for skruer med flatt spor (flatjern).

Torx har form som en sekskantet stjerne med avrundede kanter. Typen ble lansert av Textron, Inc. Denne typen skruer er vanlige i datamaskiner, forbrukerelektronikk og etter hvert også i biler, spesielt europeiske biler som Mercedes, BMW og Volkswagen.

Unbrako eller sekskant er vanlig på møbler, verktøymaskiner og biler. Denne heter “Allen- el. hex-head” i USA.

Firkanthode eller Robertson er vanlig på møbler og gjenstander fra Canada. Ford Modell T brukte firkanthoder, men skruetypen brukes veldig lite i dag.

Tri-wing brukes som en sikkerhetsskrue, for eksempel der en produsent av noe utstyr ikke ønsker at forbrukeren skal demontere utstyret.

Torq-Set er uvanlig i Norge, men brukes på moderne fly.

Spanner har to runde hull ved siden av hverandre. De er laget for å hindre tukling og hærverk, og tåler mye mishandling. De er vanlig brukt på heiser i USA.

Loxspor er det nyeste skruehode som har blitt lansert med sitt dype spor. Skruehode har best grep og har minst sjanse for å bli ødelagt. Denne typen også enklere og billigere å produsere. Denne typen skal også pensjonere Torx.

Det er også flere andre skruehodetyper i USA som kun kan skrues inn, for å motarbeide demontering, f.eks. i WC-vegger.

Maskinskruer har 6 kantede hoder i mm eller tommer. De kalles M1, M2, osv., etter størrelsen i millimeter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.