Ghostbusters II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ghostbusters II
Generell informasjon
GenreFantasyfilm,[1] science fiction komedie, skrekk-komedie, monsterfilm, science fiction-film, filmkomedie, spøkelsesfilm
Utgivelsesår1989
NasjonalitetUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiIvan Reitman[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusDan Aykroyd, Harold Ramis Rediger dette på Wikidata
TemaOvernaturlig
Produsent(er)Ivan Reitman, Bernie Brillstein, Joe Medjuck, Michael C. Gross
MusikkRandy Edelman Rediger dette på Wikidata
FotoMichael Chapman Rediger dette på Wikidata
KlippDonn Cambern Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeBill Murray,[2] Dan Aykroyd,[2] Sigourney Weaver,[2] Harold Ramis,[2] Rick Moranis,[5] Ernie Hudson,[5] Annie Potts,[5] Peter MacNicol,[5] Kurt Fuller,[5] Harris Yulin,[5] Janet Margolin,[5] Mary Ellen Trainor,[5] Cheech Marin,[5] Ben Stein,[5] Brian Doyle-Murray,[5] Chloe Webb,[5] Christopher Neame,[5] David Margulies,[5] Kevin Dunn,[5] Richard Foronjy,[5] Norbert Grupe[5] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapColumbia Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Budsjett40 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning215 394 738 USD (globalt),[6] 112 494 738 USD (USA)[7] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)16. juni 1989 (USA)[8]
23. februar 1990 (Sverige)[9]
11. januar 1990 (Tyskland)[10]
1989
ForgjengerGhostbusters - Spøkelsesligaen Rediger dette på Wikidata
OppfølgerGhostbusters: Afterlife Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Ghostbusters II er en amerikansk skrekk-komedie fra 1989 med Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts, og Ernie Hudson i hovedrollene. Regi er ved Ivan Reitman. Handlingen er lagt til fem år etter den forrige filmen, og handler om Dr. Peter Venkman (Murray), Dr. Raymond Stantz (Aykroyd) og Dr. Egon Spengler (Ramis) som er ghostbusters og fortsetter jakten på spøkelser og demoner og nå skal de jakte på «the Slimer» og en gjeng andre overnaturlige skapninger.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fem år etter å ha reddet New York City fra ødeleggelse av halvguden Gozer, har Ghostbusters blitt saksøkt for alle skadene de har påført byen. Dette har forhindret gruppen fra å undersøke andre overnaturlige krefter de har hørt om, og tvunget dem til å avslutte hele virksomheten sin. Dana Barrett, Peters eks-kjæreste, har et spedbarn som heter Oscar. Hun henvender seg til Ghostbusters for å få hjelp etter at Oscars barnevogn ruller, tilsynelatende av seg selv, inn i et travelt veikryss.

Museet hun arbeider ved har et portrett av Vigo the Carpathian, en brutal tyrann og mektig tryllekunstner fra det sekstende århundre. Han tar kontroll over Danas sjef Janosz Poha. Vigo beordrer Janosz å ofre et spedbarn til ham, slik at han kan unnslippe fra maleriet og leve igjen for å erobre verden. Janosz velger Oscar som offer. I mellomtiden graver Ghostbusters ut veikrysset som Oscars barnevogn rullet ut i, og de oppdager en elv av slim under veien. Raymond blir angrepet av slimet og ødelegger ved et uhell et rør som faller ned på en kraftledning og forårsaker strømbrudd over hele byen. Ghostbusters blir arrestert og havner i en rettssak for alle skadene. I rettssalen presenteres slimprøven som tilkaller spøkelsene til to brødre som tidligere ble dømt til døden. Ghostbusters klarer å fange spøkelsene som motydelse for at alle anklagene mot Ghostbusters blir droppet.

En sen kveld invaderer slimet Danas leilighet, og angriper henne og Oscar. Hun søker tilflukt hos Peter, og de gjenoppliver forholdet sitt. Ghostbusters oppdager at slimet reagerer på følelsene til mennesker, og de tror at det har styrket seg på grunn av befolkningens negative holdninger. En ånd i form av Janosz kidnapper Oscar, og Dana forfølger dem til museet. På nyttårsaften stiger slimet opp til gatene og forårsaker utbredt kaos. Ghostbusters er nødt til å finne et positivt symbol for å samle innbyggerne og svekke slimet, og de bruker positivt-ladet slim for å animere Frihetsgudinnen og lede slimet gjennom gatene til museet. Der må de forsøke å hindre Vigo fra å fullføre sin besettelse av Oscar, og få ham tilbake inn i maleriet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0097428/; besøksdato: 30. juni 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=102319.html; besøksdato: 30. juni 2016.
  3. ^ http://stopklatka.pl/film/pogromcy-duchow-ii; besøksdato: 30. juni 2016.
  4. ^ http://movieweb.com/movie/ghostbusters-2/; besøksdato: 30. juni 2016.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q http://www.imdb.com/title/tt0097428/fullcredits?ref_=tt_cl_sm; besøksdato: 30. juni 2016.
  6. ^ «Ghostbusters 2». Box Office Mojo. 
  7. ^ https://www.boxofficemojo.com/title/tt0097428/; Box Office Mojo; besøksdato: 24. april 2022.
  8. ^ Box Office Mojo, «Ghostbusters 2»[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Svensk Filmdatabas, «Ghostbusters II», verkets språk svensk, besøkt 20. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Internet Movie Database, «Release info», verkets språk flere språk, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]