Gaupne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gaupne
Gaupne
Gaupne sett fra Krikane
61°24′29″N 7°17′8″E
LandNorge Norge
FylkeSogn og Fjordane
KommuneLuster
Areal1,43 km²
Befolkning1 252[a] (2018)
Bef.tetthet875,5 innb./km²
Høyde over havet17±1 meter
Postnummer6868 Gaupne

Gaupne
61°24′29″N 7°17′8″E

Gaupne (tidligere Gaupnefjord)[trenger referanse] er et tettsted og administrasjonssenteret i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Tettstedet har 1 252[1] innbyggere per 1. januar 2018 og ligger innerst i Gaupnefjorden, en sidearm av Lustrafjorden. Gjennom bygda går fylkesvei 55,[2] som starter i Vadheim i Ytre Sogn og strekker seg hele veien til Lom i Gudbrandsdalen. Gaupne er en bygd i kraftig vekst og er det største tettstedet i kommunen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Gaupne ligger i nærheten av blant annet Jostedalsbreen, Sognefjellet/Jotunheimen og Urnes stavkirke og blir dermed mye brukt som utgangspunkt for turister. Stedet er omgitt av fjell og fjorder.

Blant de større bedriftene i Gaupne er AveryDennison. AveryDennison NTP AS er landets ledende leverandør av etiketter og merkesystemer for tekstil og konfeksjon. Luster Mekaniske Industri ble etablert i 1981 og har spesialisert seg på prefabrikasjon av rørsystemer både til offshore og landbaserte anlegg. Statkraft Region Midt-Norge har også hovedsentralen sin her. Digital etikett leverer etiketter på digitaltrykk, de er og lokalisert på Gaupne.

Gaupne har også idrettshall og kjøpesenteret Pyramiden. På høsten 2012 fikk Gaupne også et badeanlegg, Lustrabadet, som raskt har blitt veldig populært både i og utenfor kommunen. Bygda sitt idrettslag er Idrettslaget Bjørn og har både langrennsmiljø og fotballmiljø. Fotballaget spiller i 5. divisjon. Hver sommer arrangeres flere fester i Parken, en stevnearena med to scener. Flere kjente norske band og artister, blant annet Hellbillies, Erik og Kriss, Wig Wam, Cir.cuz, Sirkus Eliassen, Plumbo, DDE og Staut, har spilt her i tillegg til noen utenlandske, som Vikingarna og Smokie.

På lokal dialekt uttales Gaupne «Gåp'n», og en person fra Gaupne er en «gåpning». Fra Gaupne til Sogndal er det ca. 25 minutter med bil langs fylkesvei 55.[trenger referanse]

Kjente personer fra Gaupne[rediger | rediger kilde]

Lustrabadet[rediger | rediger kilde]

Gaupne fikk i 2012 Norges mest moderne badeland, Lustrabadet. I løpet av ett år har badet hatt 59.000 besøkende.

Gaupne gamle kirke

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ «Nasjonale turistveger- Sognefjellet». Vegvesenet. Besøkt 3. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]