Gategutter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gategutter
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landNorge Norge
UtgivelsesårNorge 26. desember 1949
Sverige 1973 (TV)
Lengde77 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseTillatt for alle (1949) (Norge)
Bak kamera
RegissørArne Skouen
–––
Ulf Greber
(teknisk regissør)
ManusforfatterArne Skouen
ProdusentRigmor Hansson Rodin
(produksjonsleder)
KomponistGunnar Sønstevold
SjeffotografRagnar Sørensen
KlipperTitus Vibe-Müller
Foran kamera
MedvirkendeTom Tellefsen
Ivar Thorkildsen
Pål Bang-Hansen
Svein Byhring
Per Arne Knobelauch
FilmselskapNorsk Film A/S
Eksterne lenker

Gategutter er en norsk dramafilm fra 1949 regissert av Arne Skouen. Skouen stod også for manus, som var basert på boka med samme navn, skrevet og opplevd av ham selv. Hovedrollene spilles av Tom Tellefsen, Ivar Thorkildsen, Pål Bang-Hansen, Svein Byhring og Per Arne Knobelauch.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi befinner oss på Oslos østkant i 1924: GøteborggataRodeløkka der arbeidsløshet, streiker og klassekamp preger samfunnet. En guttegjeng med lederen Gotfred i spissen stjeler kokos fra lastebiler. Lastebileier «Styggen» er streikebryter, og blir angrepet av guttene. Karsten stikker ved et uhell Gotfred i hånden med en kniv. Lille Sofus blir syndebukken og føres til politiet av kokoskjøreren «Styggen».

Filmen dreier seg videre mye om vennskapet mellom Karsten og Sofus og deres framtidsdrømmer. Men arbeidsløshet, dårlig lønn og utnytting av unge mennesker truer disse drømmene.

Tagline: «Sjokkerende ungdomskriminalitet fra 1920-tallet».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Gategutter er Arne Skouens regidebut og regnes som en norsk filmklassiker. Skouens filmerfaring begrenset seg på den tiden til noen dokumentaropptak og et halvt års opphold i Hollywood. Filmen blir beskrevet som et uhyre velspilt ungdomsdrama. Dialogene i Gategutter er skrevet på dialekten han kjente fra Oslos østkant. I filmens samtid gjorde Gategutter det tydelig at en moderne realisme var i emning. Den hadde lite å gjøre med den tradisjonelle norske filmen, som i høy grad besto av filmatiseringer av nasjonal, klassisk diktning.[1] Filmen skildrer hvordan arbeidskonflikten påvirker guttegjengen. Alt blir sett fra guttenes synspunkt, og filmen viser ingenting av de mer kompliserte spørsmålene ute i resten av samfunnet. Guttegjengen fremstilles likevel ikke bare som en gruppe, men som svært forskjellige karakterer som kjemper for å overleve hver for seg.

Skuespillerstaben i filmen er en blanding av profesjonelle og amatører, og innspillingen ble gjort i det som fremdeles var et arbeiderstrøk. Tom Tellefsen og Pål Bang-Hansen debuterte som skuespillere i denne filmen.

Gategutter har fått terningkast 5 av Dagbladet.[2]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Skouen ble sammen med teknisk regissør Ulf Greber tildelt Filmkritikerprisen i 1950 for denne filmen.

I 2001 havnet filmen på en 11.-plass over de 25 beste norske filmene gjennom tidene. Listen var utarbeidet av avisa Natt & Dag.[3]

Historisk bakgrunn for handlingen[rediger | rediger kilde]

1924 var den virkelig store styrkeprøven for fagbevegelsen i Norge. Jernstreiken som startet i november 1923 varte i 7 måneder og resulterte i et tap på 3,5 millioner arbeidsdager. I januar gikk havnearbeiderne ut i streik, og i slutten av februar var 75 000 arbeidere enten i streik eller lockout. Streikebrytere arbeidet under beskyttelse av politi og militære, så arbeiderne måtte selv ta kampen opp mot streikebryteriet. Med denne historiske konteksten som bakgrunn skildrer Skouen hverdagen til en guttegjeng.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Erik Poppes dramafilm Schpaaa er løst basert på Gategutter. Handlingen i Schpaaa er derimot lagt til slutten av 1990-tallet, med sterkt innslag av innvandrerungdoms hverdag.[4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Utenlandske titler[rediger | rediger kilde]

  • Boys from the Streets (internasjonal engelsk tittel)
  • Gatpojkar (Sverige)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gategutter». Bergen filmklubb. Arkivert fra originalen 29. oktober 2008. Besøkt 11. august 2008. «Et par år etter samtalen på Aamots kontor, hadde Skouen laget et uhyre velspilt ungdomsdrama» 
  2. ^ «film». Dagbladet. 30. april 2000. Besøkt 11. august 2008. 
  3. ^ «Tidenes beste norske film». Filmweb. 10. desember 2001. Besøkt 11. august 2008. «Natt & Dag melder at de i oktober- nummeret av avisen presenterer tidenes 25 beste norske filmer» 
  4. ^ Bratten, Bjørn (16. oktober 1998). «Tiårets viktigste film». Dagbladet. Besøkt 11. august 2008. «Poppe lot seg inspirere av Arne Skouens legendariske «Gategutter»-film» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]