Streikebryteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Streikebrytere utenfor Chicago Tribune under en streik i 1986

Streikebryteri er en ikkejuridisk betegnelse på at ikkestreikende utfører arbeidsoppgaver som er streikerammet. Historisk var streikebryteri oftest knyttet til at arbeidsgiver hentet inn ny arbeidskraft for å utføre streikerammet arbeid.

Det regnes som streikebryteri om arbeidstakere som ikke er tatt ut i streik utfører arbeidsoppgavene til de som er i streik. I mange lands lovgivning er streikebrytere særskilt beskyttet.[1] I nyere tid er det vanlig å anse streikebryteri som umoralsk overfor de streikende, men det er ikke forbudt. Rettspraksis har lagt til grunn at det er å regne som ærekrenkende om man blir kalt streikebryter uten at det er belegg for det. I mellomkrigstiden, men også før det, ble navnene gjerne offentliggjort i fagorganisasjonenes blader.

Bedriftens eier eller den som kan betegnes som arbeidsgiver står fritt til å ivareta sine og bedriftens interesser og dermed utføre et hvilket som helst arbeid uten å kunne betegnes som streikebryter. Det samme gjelder vedkommendes ektefelle og også hjemmeværende barn. Aksjeeiere og andre andelshavere i større andelsforetak vil normalt falle utenom betegnelsen eier.

Norge[rediger | rediger kilde]

Det har vært en rekke opprivende arbeidskonflikter i Norge hvor påstander om streikebryteri og håndtering av dette har vært omstridt. Det vises her blant annet til transportarbeidestreiken og saudastreiken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SNL