Fri Oslo og Viken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fri Oslo og Viken (frem til 2016: LLH Oslo og Akershus, og fra 2016 til 2020: Fri Oslo og Akershus) er foreningen Fris fylkeslag i Oslo og Viken. Laget jobber for at alle som «bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet – lesbiske, homofile, bifile, trans-, inter- og queerpersoners liv – i Oslo og Viken skal kunne leves best mulig». Fri Oslo og Viken er det største fylkeslaget til Fri, med om lag 1000 medlemmer.[1] Fri Oslo og Viken driver en rekke aktiviteter, der den årlige Oslo Pride er det største enkeltarrangementet.

Fri Oslo og Viken holder til Mariboes gate 13 i Oslo sentrum, og har et mangfold av aktivitetsgrupper innen kultur, sport, familie og politikk. Styret har ni medlemmer og Nils-Erik Aasen Flatø er leder for fylkeslaget.[2]

Aktivitetsgrupper[rediger | rediger kilde]

Fri Oslo og Viken driver en rekke prosjekter, foreninger og klubber. Blant annet driver laget et skoleprosjekt sammen med Skeiv Ungdom, og arrangerer temamøter og bidrar til debatt og diskusjon om hvordan levekårene og livssituasjonen til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Oslo og Viken kan forbedres. Laget er også arrangør av Pride House, som har blitt arrangert siden 2012. Pride House er en konferansehelg som innleder Oslo Pride. Den arrangeres på Litteraturhuset.

Laget har en rekke aktivitetsgrupper, som Lesber i dagslys, Musikkselskapet Fri Utblåsing, Den Norske Homofonien av 1990, Late Bloomer Ladies og Seniornettverket.

Lesber i dagslys[rediger | rediger kilde]

Lesber i dagslys ble opprettet i 2000 og skal være et uformelt møtested for bifile og lesbiske kvinner i alle aldre som har fri på dagtid. Møtetidspunkt er den andre søndagen og den siste tirsdagen i hver måned klokken 13.[3]

Priser[rediger | rediger kilde]

Fri Oslo og Viken deler hvert år ut prisene Homofrydprisen og Årets æreshomo under Oslo Pride. Homofrydprisen og æresprisen er de to mest høythengende hedersprisene i den norske homobevegelsen.

Homofrydprisen[rediger | rediger kilde]

Homofrydprisen skal gå til en eller flere personer, bedrifter eller organisasjoner som i løpet av det siste året har utmerket seg på en positiv måte i kampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Årets æreshomo[rediger | rediger kilde]

Årets æreshomo (eller Æresprisen) skal gå til en person eller flere som på en utmerket måte har gjort en særskilt innsats for homofiles stilling i det norske samfunn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Engasjer deg og stå opp for dine rettigheter | FRI Oslo og Akershus». FRI Oslo og Viken. Besøkt 28. juni 2020. 
  2. ^ «Styret». FRI Oslo og Viken. Arkivert fra originalen 29. juni 2020. Besøkt 28. juni 2020. 
  3. ^ Ruud-Johansen, Petter (15. januar 2018). «Leda - Lesber i dagslys søker nøkkelpersoner | FRI Oslo og Akershus». FRI Oslo og Viken. Besøkt 28. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]