Ungdomsorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ungdomsorganisasjon er en organisasjon som blir drevet av og for ungdommer. Slike organisasjoner er ofte opptatt av politikk og miljø. De oppstod særlig under fremveksten av massebvegelsene på slutten av 1800-tallet. I Norge omfattet dette først og fremst religiøse organisasjoner, avholdsorganisasjoner, politiske organisasjoner, idrett, turn og fotball, målrørsla og folkedans, speiderbevegelsen, jeger- og fiskerlag samt skytterlag.

Typer[rediger | rediger kilde]

Frivillige ungdomsorganisasjoner kan deles opp i noen enkle båser:

Partiuavhengige politiske ungdomsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Disse organisasjonene er politiske, hvilket vil si at de jobber for å påvirke samfunnet i en retning de mener er sunt. Alle de politiske partiene i Norge som sitter på Stortinget i dag har Ungdomsorganisasjoner, som tror på de samme politiske sakene som moderpartiet, men som ofte jobber mer i forhold til saker som betyr noe for ungdom. De fleste av disse ungdomsorganisasjonene har et lokallag i nærheten av der du bor, og kan enkelt kontaktes. Ved siden av de politiske partienes ungdomsorganisasjoner har man også de såkalte partipolitisk nøytrale organisasjonene. Dette er organisasjoner som jobber spesielt med enkelte saker eller områder av politikken, og som ikke støtter opp om noe parti, men heller jobber for at de politiske partiene skal støtte opp om deres sak. De største organisasjonene på dette området er Elevorganisasjonen, Natur og Ungdom, Røde Kors Ungdom, Ungdom mot EU, Press (Redd Barnas ungdomsorganisasjon), Europeisk Ungdom, Ungdom mot Narkotika og Ungdom mot Vold.

Partitilknyttede ungdomsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

I Norge har de politiske partiene følgende ungdomsorganisasjoner:

Humanitære organisasjoner[rediger | rediger kilde]

Humanitære organisasjoner er organisasjoner som jobber for å bedre livsvilkårene til mennesker i verden. Eksempeler på en humanitære organisasjoner er Norsk Folkehjelp og Røde Kors, med ungdomsorganisasjonen Røde Kors Ungdom.

Livssynsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Disse organisasjonene er basert på et livssyn, det være seg religiøst eller ikke religiøst. To eksempler er Changemaker, som er ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp, og Humanistisk Ungdom, som er ungdomsorganisasjonen til Human-Etisk Forbund.

Interesseorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Disse organisasjonene jobber ut i fra sine medlemmers interesser, for å ivareta disse best mulig. Et eksempel er Mental Helse Ungdom som er ungdomsorganisasjonen til Mental Helse.

Se også[rediger | rediger kilde]