ReviseF65

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Diagnoseutvalget ReviseF65 er et utvalg som arbeider for å fjerne seksuell sadisme, masochisme, fetisjisme og transvestitisme fra Verdens helseorganisasjons (WHO)s internasjonale liste over psykiatriske diagnoser (ICD). Målet ble nådd i Norge 1. februar 2010.

Utvalget arbeider også generelt mot diskriminering og trakassering av sadomasochister.

Historie[rediger | rediger kilde]

Diagnoseutvalget ble nedsatt av Landsstyremøtet i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) i oktober 1998. Som del av bakgrunnen for Diagnoseutvalget lå en lags- og medlemsundersøkelse i LLH fra 1996, der et stort flertall av medlemmene svarte at de var imot diskriminering av homofile med lær- og SM-legning.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Diagnoseutvalget arbeider for alle sadomasochister uavhengig av seksuell legning. Utvalget støttes av flere SM-klubber.

Utvalget består av representanter fra LLH, flere norske SM-klubber, og profesjonelle innen sexologi, psykologi og psykiatri i Norge og utlandet.

Diagnoseutvalget arbeider både i Norge og internasjonalt. Det sprer informasjon om sadomasochisme og SMs stilling i forhold til lovverk og diagnoselista. Representanter for utvalget har deltatt på flere workshops, kongresser og seminarer i Norge og utlandet.

Europakonferansen til International Lesbian and Gay Association (ILGA) ga i 1999 støtte til Diagnoseutvalgets arbeid. Generalforsamlingen i den europeiske lærhomsesammenslutningen ECMC vedtok i 2003 å etablere en prosjektgruppe med samme mandat. Diagnoseutvalget støttes av International Mr Leather 2003, John Pendal.

Svein Skeid er diagnoseutvalgets leder. Han har blant annet holdt et foredrag om sadomasochisme og Diagnoseutvalgets arbeid under homofestivalen Europride sommeren 2005.

Diagnoseutvalget er i dag den suverent mest aktive og synlige gruppa som arbeider med seksualpolitikk og menneskerettigheter i forhold til sadomasochister og fetisjister i Norge.

Diagnosene er ugyldige i Norge[rediger | rediger kilde]

Helsedirektoratet besluttet 1. februar 2010 at diagnosene fetisjisme, fetisjistisk transvestisme, sadomasochisme, mulitiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestisme gjøres ugyldige for bruk i Norge ved å fjerne diagnosekodene fra den norske versjonen av det internasjonale diagnoseregisteret (ICD-10).[1][2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Skeid Svein O Reiersøl: The ICD diagnoses of fetishism and sadomasochism. in: Journal of Homosexuality. New York 2006, Nr. 50, S.243-262. ISSN 0091-8369
  • Peggy J. Kleinplatz, Charles Moser: Sadomasochism – Powerful Pleasures. Haworth Press, New York 2006. ISBN 1560236396

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]