Hopp til innhold

Freyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Freyr Battery»)
Freyr Battery Norway as
Offisielt navnFreyr Battery Giga Arctic AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer926089862
BransjeBatteriindustri
Etablert1.5.2022
HovedkontorDelawere
LandUSA
AdresseHalvor Heyerdahls vei 33, 8626 Mo i Rana
Produkt(er)litiumionbatteri[1]
StyrelederDaniel Barcelo[2]
Adm.dir.Tom Einar Jensen[3]
Nettstedwww.freyrbattery.com (en)

Freyr Battery (tidligere Freyr) ble etablert i 2018 i Norge med formål om å utvikle og produsere batterier for transport og energisystemer, vindkraft var også en del av prosjektet. I januar 2021 kunngjorde selskapet sammen med det amerikanske selskapet Alussa Energy, at selskapene ville slå seg sammen med sikte på børsnotering på New York Stock Exchange (NYSE). Vindkraftsatsingen ble da skilt ut av Freyr Battery og vindkraftselskapet er et separat selskap.

Freyr Battery ble børsnotert 8.juli i 2021 under tickeren "FREY" med formål å bygge flere batterifabrikker i Norge og andre steder globalt. I januar 2024 ble Freyr Battery et amerikansk selskap. Selskapet eies av flere globale institusjonelle investorer som Encompass, Kim, Llc, Invesco Ltd., PBW - Invesco WilderHill Clean Energy ETF, Long Focus Capital Management, Llc, Carlson Capital L P, Gemsstock Ltd., Morgan Stanley, Jennison Associates Llc, and Two Sigma Investments, Lp [4], i tillegg er Koch-familien eier i selskapet.[5] Hovedkontoret lå tidligere i Luxemburg, mens selskapets aksjer er notert på børsen i New York.[6] Generalforsamlingen vedtok 15.desember 2023 å flytte hovedkontoret til Delaware, USA.[7][8][9]

Freyr har hatt som mål å bygge flere battericellefabrikker, blant annet i Mo Industripark i Mo i Rana. I dag står "Customer Qualification Plant" (CQP) på 13.000 m2 ferdig med en kapasitet til årlig å produsere batterier med samlet lagringskapasitet på 375 MWh.[10] klar. Fabrikken ble påbegynt i juli 2021[11] og innviet i mars 2023[12] . I juni 2022 startet byggingen av den store fabrikken, «Giga Arctic».[13]

I november 2023 ble videre investeringer i batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana pauset, samtidig som det skulle gjennomføres store kostnadskutt i selskapet.[14] I desember 2023 vedtok aksjonærene etter anbefaling fra styret at hovedkontoret flyttes fra Luxembourg til Delaware, USA. Flyttingen begrunnes med tilgang til gunstig finansiering og statlige støtteordninger.[7][8][9]

Lokale ringvirkninger[rediger | rediger kilde]

Produksjon av battericeller er kraftkrevende og selskapet anslår i forbindelse med de tidlige planene at fabrikken vil bruke over 1 TWh strøm årlig. Fabrikken vil kreve så mye strøm at den alene vil bruke mesteparten av ledig kapasitet i Helgeland,[15][16] ble det hevdet, men i i mai 2022 inngikk selskapet en kraftavtale med Statkraft [17] som ble anslått å dekke hele det forventede strømbehovet i perioden 2024-2031 med et samlet volum for kontraktsperioden på 1,4 TWh. Per mars 2023 var det investert 1 milliard kroner i fabrikken i Mo i Rana.[18][19] Plassering i Mo i Rana er gunstig fordi det er lite overføringskapasitet mellom Nordland og Sør-Norge slik at strømprisene er lavere.[20]

Rana kommune anslo i 2022 at etableringen vil gi 3000 nye arbeidsplasser og en befolkningsøkning på om lag 20 prosent i Mo i Rana.[21] I juni 2023 ble antall arbeidsplasser nedjustert til 650. Kommunen forberedte etableringen ved å opprette internasjonal skole, noe som videreføres[22], og andre tiltak for internasjonal arbeidskraft som vil kreves i kommunen samt planer for omfattende boligbygging.[23][24]

Per november 2023 var det investert over 4 milliarder kroner i fabrikkene i Mo i Rana[25][trenger bedre kilde][26] noe som har skapt ringvirkninger for leverandører, kommune, fylke og stat [27].

Marked og applikasjoner for batterier[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med omleggingen fra fossil energi til fornybar energi øker behovet for batterier i transport og energilagring [28]. Anvendelsesområdene er mange og bruken øker; elektriske biler [29], elektriske nyttekjøretøy som busser [30], tog[31], anleggsmaskiner [32] og båter [33], tuktuk [34], mopeder, motorsykler [35] og elsykler [36], droner[37] og innen luftfart med elfly[38] og EVTOL[39], videre til energilagringssystemer som BESS[40] knyttet til fornybar energi og som nettforsterkere (grid booster)[41] til balansering/lastforskyving i nett [42]og til å bygge lokaliserte energisystemer [43].

I dag har Kina 99% av verdens LFP-batteri produksjon [44], i tillegg en stor andel av andre komponenter som er nødvendige for utviklingen av fornybar energi[45]. USA har møtt denne utviklingen med loven Inflation Reduction Act [46]som subsidierer amerikanskproduserte batterier frem til 2033, og i EU diskuteres virkemidler for å beskytte europeisk bilproduksjon[47] .

Prisen på komponenter for fornybar energi, som batterier og solpaneler har falt raskt de siste årene [48]. Parallelt har nyinstallasjon av fornybar energikapasitet økt kraftig med solkraft i spissen [49].

Digitalisering med kunstig intelligens er ventet å kunne påvirke produksjonskostnader av blant annet batterier, men også å kunne bidra til effektiv styring av fornybare energisystemer [50].

Selskapets utvikling[rediger | rediger kilde]

Tidlig fase

Freyr valgte Mo i Rana som lokasjon for batterifabrikker i 2019, grunnet nærhet til industricluster, logistikk med bane, vei og isfri havn, og tilgangen til fornybar energitilgang til relativt sett rimelige priser [51]. I de tidlige planene var fabrikkene tenkt som en «fast-track» på 2 Gwh på sentraltomta inne i industriparken og med to mulige tomtealternativ utenfor industriparken for gigafabrikk på 32 GWh – begge basert på konvensjonell battericelleteknologi og med et forventet energibehov på 1,-1,3 TWh årlig. Prosjektet var da tenkt med både batterifabrikk og vindkraftverk, og selskapet var på NOTC. Sommeren 2020 klarte selskapet å reise 130 millioner i norsk kapital, inkludert tilskudd på 9 millioner fra Innovasjon Norge[52][53] .

Børsnotering

Høsten 2020 hadde selskapet tiltrukket seg amerikanske Alussa Energys oppmerksomhet og ble valgt ut fra om lag 75 vurderte alternativer globalt innen fornybar energi og arbeidet med sammenslåingen startet [54]. I januar 2021 ble sammenslåingen og en kommende børsnotering varslet [55]. I forbindelse med børsnoteringen i 2021, ble Sjonfjellet vindkraft skilt ut fra Freyr Battery og selskapet gikk videre med utelukkende batteriproduksjon og tilhørende verdikjede som fokusområde[56] . Selskapet ble gjennom børsnoteringen tilført over 700 millioner USD i privat kapital fra hovedsakelig amerikanske investorer[57] og høsten 2021 ble USA som en ytterligere lokasjon for gigafabrikk annonsert [58].

Industriell utvikling

Selskapet tegnet lisens for battericelleteknologi med amerikanske 24M Technology høsten 2020[59]. Lisensen gjelder en halvfast (semi-solid) neste-generasjons battericelleteknologi, som er mindre arealkrevende og mindre energikrevende enn konvensjonell battericelleteknologi, i tillegg til at den er mer automatisert.[60] Dette forandret blant annet arealbehovet for Freyrs fabrikker.

Planene om «fast-track» på sentraltomta og gigafabrikk på tomteområder uten for industriparken ble forlatt. I stedet skulle nå begge fabrikkene nå plasseres innenfor Mo industriparks område: «fast-track» ble nå til Customer qualification plant[61] og gigafabrikk til Giga Arctic med 8 planlagte produksjonslinjer og en årlig produksjonskapasitet på 29 Gwh [62].

Selskapet varslet som en del av børsnoteringen i juli 2021 at de ville bygge et en Customer Qualification  Plant (pilotanlegg) i Mo i Rana[63]. Formålet med pilotanlegget er å produsere battericeller for leveranse til kunder og deres akseptanse, samt modne og utvikle battericelleproduksjon og produkter. Dette arbeidet startet i august 2021, inni det som på folkemunne er kjent som «kamstålbygget» ved Rana industriterminal[64]. Freyrs første battericellefabrikk ble åpnet i mars 2023.

Customer Qualification Plant (Pilotanlegget) består av en industriell skala produksjonslinje basert på 24M semi-solids battericelleplattform. Anlegget inneholder også et testsenter for livssyklustesting av battericeller, samt et laboratorium for kvalitetstesting av råvarer og materialer brukt i anode- og katodefremstillingen. Laboratoriet driftes av Nemko. 24M teknologien benytter en spesiell støpemetode for anoder og katoder til monteringen av enhetsceller. Maskinen for denne delen av prosessen er utviklet av britiske Mpac i tillegg til en rekke andre maskin- og elektroleverandører som Siemens, Festo og Weiss[65]. Dette er den største støpemaskinen for 24M teknologi av sitt slag og maskinen som står i Mo i Rana er serienummer 1.

I juni 2022 varslet Freyr Battery at byggingen av gigafabrikken «Giga Arctic», ville starte på sentraltomta i Mo industripark [66]. I november ble det varslet at Coweta i Georgia var valgt som lokasjon for den amerikanske fabrikken[67]. Byggingen av Giga Arctic pågikk frem til november 2023 da dette ble pauset[68]. Total bygningsmasse var det kommet opp i 77.000 oppførte m2. På det meste var rundt 1100 mennesker i arbeid på byggeplassen[69]. Om lag halvparten av sentraltomta er i dag bebygd og på resten av tomtearealet er lagt masser på for kompaktering, for eventuelt nye byggetrinn. I kvartalsoppdateringen i mai 2024 ble det opplyst at det finnes kjøpsinteresse for Giga Arctic fra ulike interessenter [70].

Freyr har varslet at deres battericelleproduksjon vil bygges på en digital plattform med bruk av AI, maskinlæring for dataplattformer som kan simulere et utall av kombinasjoner digitalt, for så å teste ut de beste kombinasjonene i produksjonslinjen på kundekvalifiseringsanlegget.[71] [72][73]

I juni 2024 nådde Freyr Battery den store milepælen med dusinvis av ladbare celler produsert ved 24M teknologi på pilotanlegget.[74] «Dette markerer en milepæl i den vestlige sfæren for battericelleutvikling», utalte CEO, Tom Einar Jensen i børsmeldingen til det amerikanske finanstilsynet, SEC.[75]

Freyr Battery har i dag tre steder for sin industrielle utvikling: nær 80.000 m2 på «sentraltomta» inne i Mo industripark med en 50 årig leieavtale[76]. I tillegg har selskapet 50 mål tomt i Vaasa i Finland[77] og 368 mål tomt i Georgia der det planlegges giga fabrikk først, kalt «Giga America»[78].

I tillegg har Freyr Battery forskningslaboratorium i Fuokouma i Japan[79].

Freyr battery inngikk i oktober 2022 lisens med taiwanske Aleees for katodeproduksjon [80], tomta i Finland er sentral for katodeproduksjon. Nylig passerte man første milepæl av miljøgodkjenning i Finland for tomta [81].

I august 2022 annonserte Freyr Battery sin største kundeavtale med japanske Nidec for en leveranse på 38 Gwh battericeller [82]. Senere valgte Nidec å inngå et fellesforetak, kalt Nidec Energy, med Freyr Battery for produksjon og pakking av batterimoduler for ESS [83].  

Freyr annonserte i kvartalsrapporteringen i 2024 at man også ville jobbe mot en lisens for konvensjonell battericelleteknologi [84].

Støtteordninger[rediger | rediger kilde]

Torstein Dale Sjøtveit etablerte Freyr og var en periode styreleder (foto 2012). Han solgte seg helt ut i 2023.[85]

Innovasjon Norge kunngjorde i 2021 at de totalt har gitt 48 millioner kroner i statsstøtte til etablering av fabrikken siden oppstarten.[86] Statlige ENOVA ga i 2021 142 millioner kroner i tilskudd til pilotanlegget.[87] Eksportfinansiering Norge ga en indikasjon i 2022 om at Freyr kunne på statlig garanti eller lån på 4 milliarder kroner. Freyr har ikke benyttet disse garantiene/lån.[88][89] Sommeren 2023 ble Freyr plukket ut av EU som aktuell for tilskudd fra EUs innovasjonsfond [90] på rundt 100 millioner euro til byggingen av Giga Arctic. Tildelingen var basert på CO2-fortrengningen de produserte og installerte batteriene vil kunne gi i stasjonær energilagring brukt til fornybar energi [91]. Dersom gigafabrikken "Giga Arctic" i Mo i Rana ikke ferdigstilles utebetales ikke den annonserte støtten fra EU.[92]

I november 2023 kunngjorde selskapet at det pauser investeringen i "Giga Arctic" i Mo i Rana. [93][94] Selskapet mener at støtteordningene i Norge ikke er god nok sammenlignet med støtten i USA knyttet til loven Inflation Reduction Act [95] og at investorenes interesse for å investere penger i bygging i batterifabrikker i Norge er etter innføringen av IRA, er sterkt redusert[96]. Etter at en kvartalsrapporten i november 2023 hvor pausing av bygging av Giga Arctic ble varslet, falt Freyr Battery’s aksje på børsen, krakket med 40 %.[97][98] Aksjekursen har falt 90 % siden toppen.[99] I november 2023 var børsverdien lavere enn selskapets kontantbeholdning, noe som ifølge Dagens Næringsliv betyr at investorene anser selskapet som verdiløst.[100]

I februar 2023 uttalte daværende administrerende direktør Tom Einar Jensen at statlig garanti trolig ikke var tilstrekkelig til å gjøre fabrikken lønnsom sammenlignet med støtteordninger i USA.[101]

Selskapet ba om mærmere 10 milliarder i statlig støtte våren 2023, noe regjeringen sa nei til. Ifølge næringsminister Vestre har staten lagt ut 190 millioner kroner.[102]

I juli 2024 uttalte tidligere administrerende direktør i Freyr Battery, Birger Steen, om å flytte fabrikksatsingen til USA, at det var egentlig ikke et valg siden det gis subsidier i USA noe som gjør realkostnaden 35 dollar lavere per enhet [103].

Reaksjoner[rediger | rediger kilde]

I mars 2023 og desember 2023 ble statlig tilskuddd og godtgjørelsene tatt opp i Stortinget med spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre. Det ble blant annet stilt spørsmål om hvilke krav staten stilte til selskapet.[104][105][106][107] Frp varslet 15. november 2023 at partiet vil ta opp Freyr-saken i kontrollkomiteen i Stortinget[108], men saken ble ikke fulgt opp videre etter at statlig tilskudd til Freyr ble svart ut av næringsministeren i flere sammenhenger [109][110][111].

Journalisten Anders Magnus mener statsstøtten bør granskes.[112] Dagens Næringsliv mener stansen i prosjektet har spart norske skattebetalere for store summer.[113] Professor Lars Sørgård mener det ikke er grunn til å subsidiere batteriproduksjon for å få den til å etablere seg i Norge og at Freyr bevisst har spilt landene mot hverandre for å få best mulig betingelser. professor Magne Mogstad mener Freyr-saken viser hvor galt det går når staten driver aktiv næringspolitikk og sier at støtteordninger som dette belønner lobbyvirksomhet. Professor Kjetil Storslett ikke ser noen grunn til at Norge skal satse på batteriproduksjon.[114]

Tidligere dekan og førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved Nord Universitet, i dag direktør for Kunnskapsparken Bodø, Erlend Bullvåg, mener derimot at utviklingen av Freyr i Mo i Rana er et av Norges største industriprosjekter på fastlandet i moderne tid, og kan om det gis konkurransedyktige rammebetingelser – være starten på en meget lønnsom og attraktiv ny industri i Norge[115] [116][117]

Ledelse og godtgjørelser[rediger | rediger kilde]

Freyr Battery er et børsnotert selskap som er pålagt å melde til SEC, det amerikanske finanstilsynet, om alle materielle opplysninger. Gjennom årsberetningene for 2022[118] ble det i 2023 kjent at styremedlemmene i selskapet ble tildelt 60 millioner kroner i godtgjørelse i form av honorarer og aksjeopsjoner. Blant annet fikk Olaug Svarva 147.500 amerikanske dollar (omlag 1,5 millioner kroner) i honorar i tillegg opsjoner, til sammen 5,3 millioner kroner hvis realisert på tidspunktet for utstedelsen i 2021. Verdien av opsjoner er avhengig av aksjekursen. Administrerende direktør Tom Einar Jensen fikk 27 millioner norske kroner i godtgjørelse 2021 hvorav av bonuser (knyttet til børsnotering og innsatsen i årene fra tiltredelse i 2018) utgjorde størstedelen; i 2022 mottok han 6,3 millioner kroner i grunnlønn.[119][120][121][122][123][124] De samlede honoraret til styremedlemmene ligger i 2023 på rundt 30 millioner kroner i henhold til vedtak på generalforsamlingen.[125] Ifølge NRKs gjennomgang var styrehonorarene i 2022 høyere enn for tilsvarende verv i de amerikanske selskapene Apple, Microsoft og Alphabet (Googles eierselskap).[105]

Konsulentfirmaet Metier, der Halvard Kilde er sjef, har hatt oppdrag på 100 millioner kroner for Freyr, der Einar Kilde som er bror av Halvard er konserndirektør for prosjekter. I 2021 fikk selskapet hjelp av Pareto securities til å skaffe penger; arbeidet ble utført av partner i Pareto, Andreas Aamodt Kilde (sønn av Einar Kilde). Savannah Kilde, Andreas Aamodt Kildes kone, ble ansatt i Freyr i 2021.[126] Einar Kilde hadde skattemessig inntekt på 35 millioner kroner i 2022. En stor del av inntekten skriver seg fra salg av aksjer i Freyr da kursen var på topp høsten 2022. Einar Kilde gikk inn som tidlig investor i Freyr Battery i 2018-2019 mens han var konserndirektør i Bane Nor.[127]

Torstein Dale Sjøtveit, gründer og tidligere styreleder, solgte aksjer for 9 millioner kroner dagen før kvartalsrapporten som utløste stort kursfall.[128] Sjøtveit har eid aksjer gjennom sitt investeringsselskap ATS og regnskapene for ATS viser at alle aksjer ble solgt før utgangen av 2023. ATS hadde finansinntekter på 216 millioner kroner i 2023 og Sjøtveit med familie har tatt ut 200 millioner kroner i utbytte i 2022 og 2023.[85] Sjøtveit gikk av som styreleder i august 2023, samtidig sluttet Tom Einar Jensen som administrerende direktør og ble styreleder, og Birger Steen ble ansatt som administrerende direktør.[129] Ifølge Finansavisen har mange av lederne i selskapet avtale om 1,5 årslønn utbetalt dersom de slutter i såkalt sluttpakke.[130] Da Jensen ble styreleder inngikk han avtale om konsulentoppdrag for Freyr på rundt 4 millioner kroner årlig som arbeidende styreleder.[124]

I juni 2024 kom Jensen tilbake som administrerende direktør samtidig som Birger Steen[131] gikk og styremedlem Daniel Barcelo tok over etter Jensen som styreleder.[132]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.freyrbattery.com, besøkt 20. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.nettavisen.no/okonomi/birger-steen-ferdig-i-batteriselskapet-freyr/s/5-95-1857618
  3. ^ https://www.finansavisen.no/teknologi/2024/06/06/8139645/medgrunnlegger-og-styreleder-tom-jensen-blir-adm.-direktor-i-freyr-battery.-birger-steen-gar-av-med-umiddelbar-virkning.
  4. ^ «FREY - FREYR Battery, Inc. Stock - Stock Price, Institutional Ownership, Shareholders (NYSE)». fintel.io (engelsk). Besøkt 10. juli 2024. 
  5. ^ Jon Hustad (8. juli 2022). «Tilbake til 1970-åra». www.dagogtid.no (norsk nynorsk). Besøkt 28. mai 2023. 
  6. ^ [1]
  7. ^ a b «Freyr flytter hovedkontoret til USA». Finansavisen. 18. desember 2023. 
  8. ^ a b Mjelde, Katrine Nordanger (18. desember 2023). «Flytter til USA: – Viktig skritt i Freyrs reise for å finansiere Giga-America». Tu.no. Besøkt 25. desember 2023. 
  9. ^ a b «Freyr ber eierne godkjenne USA-flytting». E24 Børs (norsk). Besøkt 25. desember 2023. 
  10. ^ Årdal, Ingrid G. (2. juli 2022). «Batterifabrikkane kjem fort – men det gjer ikkje norske ingeniørar». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 28. mai 2023. 
  11. ^ «Freyr to begin construction of pilot battery cell factory». energywatch.com (engelsk). 20. juli 2021. Besøkt 10. juli 2024. 
  12. ^ Sigurd Sveen (28.03.2023). «Finansavisen: Freyr åpnet batterifabrikk til over 1 milliard kroner». 
  13. ^ https://www.freyrbattery.com/extra-pages/facilities/giga-factory-1-2
  14. ^ [2]
  15. ^ «Gigabatterifabrikk vil bruke like mye strøm som Drammen: – Henger ikke i hop». Nettavisen (norsk). 8. februar 2022. Besøkt 28. mai 2023. 
  16. ^ Indsetviken, Emil H. (2. mars 2021). «Slik påvirker batterifabrikkene strømregningen din». NRK. Besøkt 28. mai 2023. 
  17. ^ Statkraft (25.05.2022). «Statkraft inngår avtale med FREYR Battery for langsiktig forsyning av fornybar energi». 
  18. ^ Trygstad, Andreas Nilsen (28. mars 2023). «Freyr gir 100 millioner til to toppledere – åpner Norges første batterifabrikk». NRK. Besøkt 28. mai 2023. 
  19. ^ Opplysningen er utdatert, nyere er satt inn i artikkelen
  20. ^ Jon Hustad (5. mai 2023). «Batteriproduksjon er for dei andre». www.dagogtid.no (norsk nynorsk). Besøkt 28. mai 2023. 
  21. ^ Rana er i siget og særdeles fremoverlent for tiden Arkivert 10. oktober 2022 hos Wayback Machine., rana.no, 6. oktober 2022 kl 20:00
  22. ^ Benedicte Steinbakk (10.03.2024). «Staten gir grønt lys for internasjonal skole i Rana: – Vi er fornøyde». 
  23. ^ «Byen som venter på batterieventyret». e24.no. 25. juni 2023. Besøkt 24. desember 2023. 
  24. ^ «Boligaktører skuffet etter Freyr-kutt: – Euforien er borte». e24.no. 13. november 2023. Besøkt 24. desember 2023. 
  25. ^ Ulriksen, Arve (19. desember 2023). «Styrken i å tenke stort». mip.no. Besøkt 19. desember 2023. 
  26. ^ Torkel Sinnes (09.11.2023). «Freyr kutter batteriinvesteringene i Mo i Rana». 
  27. ^ Kunnskapsparken Bodø (14.05.2024). «Skatteinntekter fra FREYRs drift, kjøp av varer og tjenester i Norge» (PDF). 
  28. ^ Det internasjonale energibyrået (International Energy Agency) (25.04.2024). «Rapid expansion of batteries will be crucial to meet climate and energy security goals set at COP28». 
  29. ^ Store Norske Leksikon/FAGANSVARLIG FOR MOTORKJØRETØYER Karl Alfred Wikse LEKTOR (03.04.2024). «elbil». 
  30. ^ MAN Truck & Bus bedrift (u.d). «Elktro nyttekjøretøy fra MAN».  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  31. ^ Store Norske Leksikon/FAGANSVARLIG FOR JERNBANETOG Tor Wisting (29.06.2020). «elektrisk lokomotiv». 
  32. ^ Sandvik AB (2024). «Electrification». 
  33. ^ Til Null Norsk klimastiftelse (2024). «Hvor mange bilferge- og passasjerbåtsamband er elektriske?». 
  34. ^ Bil Norge/Jon Winding-Sørensen (21.06.2022). «Tuk-tuk med e-tron-trøkk». 
  35. ^ Teknisk Ukeblad/Marius Valle (21.01.2023). «Salget av elektriske motorsykler tok seg betydelig opp etter Enova-støtte». 
  36. ^ Store Norske Leksikon/FAGANSVARLIG FOR SYKKEL Magne Brekke Rabben FØRSTEAMANUENSIS I SAMFUNNSFAG, NTNU – NORGES TEKNISK-NATURVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (26.01.2023). «elsykkel». 
  37. ^ Store Norske Leksikon/Erik Tandberg (Norsk romsenter)Lars EngerengenYngve Jarslett (25.01.2023). «drone». 
  38. ^ Store Norske Leksikon/FAGANSVARLIG FOR ADMINISTRATIVE BEGREPER I LUFTFARTEN Lars Engerengen (27.09.2021). «elfly». 
  39. ^ elektronikknett.no/Paul Leys MARKET SEGMENT MANAGER, AEROSPACE & DEFENCE, AVNET SILICA (19.02.2024). «eVTOL – en epoke begynner». 
  40. ^ Duracell Energy (u.d). «What Is Battery Energy Storage?».  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  41. ^ Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action Germany (2024). «What is a grid booster?». 
  42. ^ Current (2023). «Hva er peak shaving?». 
  43. ^ U.S. Department of Energy (u.d). «Grid Systems».  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  44. ^ The Business Times (22.01.2024). «How Tesla’s quest for cheaper batteries boosts China». 
  45. ^ ISABEL HILTON (13.03.2024). «https://e360.yale.edu/features/china-renewable-energy».  Ekstern lenke i |title= (hjelp)
  46. ^ U.S. Department of The Treasury (2022). «Inflation Reduction Act». 
  47. ^ Nick Carey (04.07.2024). «EU lays out its China EV tariff calculations». 
  48. ^ Euronews Green (02.05.2024). «Battery costs have dropped 90% in under 15 years giving renewables a boost, new IEA report reveals». 
  49. ^ Energy News (09.07.2024). «The spectacular rise of solar energy: a global energy revolution underway». 
  50. ^ Accenture & Fraunhofer FFB Whitepaper – The Power of Digitalization in Battery Cell Manufacturing by: Dr.-Ing. Philipp Wunderlich, Dr. Niloofar Ehteshami-Flammer, Dr.-Ing. Jonathan Krauß, Dr. Antje Fitzner, Leon Mohring, M.Sc., Christian Dahmen, B.Sc. (2024). «The Power of Digitalization in Battery Cell Manufacturing» (PDF). 
  51. ^ InnoEnergy (03.04.2019). «FREYR AS announces plans to build a 32 GWh battery cell production f acility in Mo I Rana, Norway». 
  52. ^ Mats Greger (03.04.2020). «Freyr har sikret finansiering på 130 millioner kroner». 
  53. ^ Børsmelding Freyr Battery (17.02.2021). «FREYR receives NOK 39 million development grant from Innovation Norway». 
  54. ^ NS Energy/Staff Writer (01.02.2021). «Battery cells producer FREYR to merge with Alussa Energy in $1.4bn deal». 
  55. ^ PETER B. DANILOV (29.01.2021). «Freyr Battery Company Gets NOK 7.3 billion and will List on New York Stock Exchange». 
  56. ^ Freyr Battery (03.05.2022). «SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION FORM SC 13D/A» (PDF). 
  57. ^ Battery industry Tech (11.07.2021). «FREYR and Alussa Energy Acquisition Corp. complete business combination». 
  58. ^ Finansavisen/Lars Kjøllesdal, Anders Pedersen Bjergård (12.10.2021). «Freyr med storsatsing i USA». 
  59. ^ Freyr Battery and 24M Technologies (21.12.2020). «FREYR and 24M sign License and Services Agreement for mass production of clean, low-cost and safe lithium-ion battery cells». 
  60. ^ Rana blad/Arne Forbord (02.02.2021). «Derfor reduserer Freyr antallet ansatte fra 2.500 til 1.500». 
  61. ^ Bygg/Sindre Sverdrup Strand (20.07.2021). «Freyr bygger pilotfabrikk i Mo i Rana». 
  62. ^ MN24 (18.01.2022). «Trondheims-entreprenør vant kontrakt på landets første batterifabrikk». 
  63. ^ Ivan Shumkov (19.07.2021). «Freyr reaches FID for 1st battery production line in Norway». 
  64. ^ Freyr Battery Youtube CQP (23.03.2022). «FREYR CQP March 23 2022». 
  65. ^ Andrew Draper (22.05.2024). «Freyr pins its hopes on semi-solid cell technology». Best Magazine. 
  66. ^ Freyr Battery Børsmelding (29.06.2022). «FREYR Battery Sanctions Construction of its Inaugural Gigafactory». 
  67. ^ Finansavisen/Ivan Kverme (11.11.2022). «FREYR Battery skal investerer 27 mrd kroner i USA». 
  68. ^ Energy-Storage/Cameron Murray (17.11.2023). «Freyr CEO on minimising European gigafactory investment: ‘IRA has shifted the market’». 
  69. ^ RanaNo/Ann Kristin Kjærnli (15.05.2024). «Freyrs etablering har gitt en total skatteeffekt på 883 millioner kroner: – Riktig å realisere bygging av grønn industri». 
  70. ^ Tord Olander Pedersen (08.05.2024). «Giga Arctic-bygningen i Mo i Rana kan bli solgt - Freyr Battery har fått forespørsler fra potensielle kjøpere». 
  71. ^ Katrine Nordanger Mjelde (18.12.2023). «Freyr og Morrow får støttemidler til batteriforskning: – Gjør oss i stand til å akselerere produktutviklingen». 
  72. ^ develop3d.com (19.04.2023). «Siemens and Freyr showcase digital twin technology». 
  73. ^ SAP HANA (01.09.2023). «FREYR Battery planlegger å kjøre globale Battery Cell Gigafactories på SAP S/4HANA Cloud». 
  74. ^ Katrine Nordanger Mjelde (24.06.2024). «Ny milepæl for Freyr: Fullført automatisert celleproduksjon med 24M-plattform». 
  75. ^ Katrine Nordanger Mjelde (24.06.2024). «Ny milepæl for Freyr: Fullført automatisert celleproduksjon med 24M-plattform». Teknisk Ukeblad. 
  76. ^ Marita Skoglund (21.04.2022). «Sentraltomta er snart ferdigstilt og klar for Freyr. MIP merker allerede ringvirkninger: – Henvendelser fra flere som ønsker å etablere betydelig aktivitet». 
  77. ^ High North News/TRINE JONASSEN, BIRGITTE ANNIE MOLID MARTINUSSEN (21.11.2023). «Freyr Continues With Plans for One of Two Factories in Finland». 
  78. ^ Global Atlanta/Trevor Williams (11.11.2022). «Norway’s Freyr to Build $2.6B Battery Plant in Newnan». 
  79. ^ Børsmelding Freyr Battery til SEC (11.08.2022). «FREYR Battery Opens Technology Resources Campus and Business Unit in Japan». 
  80. ^ Electrive/Carrie Hampel (10.11.2022). «Freyr & Aleees sign agreement for LFP cathode materials». 
  81. ^ Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland (04.07.2024). «Freyr Battery Finland Oy:s fabrik för katodaktivt material beviljades miljötillstånd». 
  82. ^ E24/Kjetil Malkenes HovlandMalene Emilie Rustad (30.08.2022). «Freyr inngår batteriavtale med Nidec: – Sannsynligvis den viktigste avtalen vi har inngått». 
  83. ^ Sigurd Sveen (30.08.2022). «Lover bort batterier for over 30 milliarder kroner». 
  84. ^ Børsmelding Freyr Battery til SEC (08.05.2024). «FREYR Battery Reports First Quarter 2024 Results». 
  85. ^ a b Freyr-gründer har solgt alt. Finansavisen 23. mai 2024, s. 12.
  86. ^ «Støtter storstilt batterisatsing i Mo i Rana». www.innovasjonnorge.no (norsk). Besøkt 28. mai 2023. 
  87. ^ «Enova gir 142 millioner til Freyr-pilotanlegg». e24.no. 3. mars 2021. Besøkt 28. mai 2023. 
  88. ^ «Vil støtte Freyr med 4 milliarder kroner». e24.no. 29. juni 2022. Besøkt 28. mai 2023. 
  89. ^ «Vestre om Freyr-lønn: – Forstår at det reises spørsmål». e24.no. 25. november 2023. Besøkt 24. desember 2023. 
  90. ^ NTB (14.07.2023). «EU med rekordstøtte til grønn industri i Norge - Freyr får milliardbeløp». 
  91. ^ Minviro/Merino, A. and Tijsselling, LT. (19.01.2023). «Use Phase Study of LFP batteries used in ESS and eMobility». 
  92. ^ «Freyr har lagt norsk fabrikk i fryseren. Vil miste lovet EU-milliard uten rask opptining.». e24.no. 7. desember 2023. Besøkt 25. desember 2023. 
  93. ^ Mikael Holter (09.11.2023). «Freyr setter norsk batterifabrikk på pause – struper investeringene». 
  94. ^ Guttormsen, Marius Eriksen (27. november 2023). «Freyr nedbemanner 78 ansatte – ti av dem i Mo i Rana». NRK. Besøkt 24. desember 2023. 
  95. ^ «Freyr minimerer investeringene i Mo i Rana». e24.no. 9. november 2023. Besøkt 24. desember 2023. 
  96. ^ Finansavisen/Celina Ryssdal (05.07.2024). «Batterieventyret som brast». 
  97. ^ Kværnes, Martin; Holter, Mikael (9. november 2023). «Freyr-aksjen krakket nesten 40 prosent etter tallslipp». www.dn.no. Besøkt 17. november 2023. 
  98. ^ Kværnes, Martin (14. november 2023). «Slakter regjeringens batteristrategi: – Absolutt siste vi skal drive med (+)». www.dn.no. Besøkt 17. november 2023. 
  99. ^ Guttormsen, Marius Eriksen (10. november 2023). «FREYR: Aksjene stuper etter kvartalstall – satser i USA». NRK. Besøkt 15. november 2023. 
  100. ^ DN, Leder (13. november 2023). «DN mener: Så mye for vyene om norsk industri (+)». DN.no. Besøkt 26. desember 2023. «Verdien av selskapet er nå lavere enn selskapets beholdning av kontanter. Det forteller at investorene mener selskapets øvrige eiendeler er uten verdi, noe som ikke akkurat er hverdagskost for børsnoterte selskaper.» 
  101. ^ «Freyrs norske batterisatsing kan bli utsatt – trenger mer støtte for å konkurrere med USA (+)». www.dn.no. 28. februar 2023. Besøkt 28. mai 2023. 
  102. ^ Lysvold, Susanne Skjåstad (16. november 2023). «Freyr: Har brukt 2.8 milliarder på fabrikk – ingen vet om det blir produksjon». NRK. Besøkt 16. november 2023. 
  103. ^ Celina Ryssdal (05.07.2024). «Batterieventyret som brast». 
  104. ^ «Må svare Stortinget om statsstøttet lønnsfest». www.finansavisen.no (norsk). 27. mars 2023. Besøkt 28. mai 2023. 
  105. ^ a b Guttormsen, Marius Eriksen (6. desember 2023). «Freyr-sjefen sa styrehonorar ikke var lønnsledende – betaler mer enn Apple, Microsoft og Google». NRK. Besøkt 25. desember 2023. «– Freyr ligger over dette nivået. De fleste styremedlemmene fikk honoraret på 100.000 dollar og i tillegg aksjeopsjoner til en verdi av 363.000 dollar, sier Robert Næss.» 
  106. ^ «Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til næringsministeren». Stortinget (norsk). 20. mars 2023. Besøkt 26. desember 2023. 
  107. ^ «Rødt krever svar fra Vestre om Freyr-lønn: – En viktig debatt å ta». e24.no. 18. november 2023. Besøkt 26. desember 2023. «Rødt innkaller næringsminister Jan Christian Vestre til Stortinget for å svare om «hvordan fellesskapet har finansiert de skyhøye lønningene i Freyr».» 
  108. ^ «Frp vurderer å ta Freyr-lønn til kontrollkomiteen». e24.no. 15. november 2023. Besøkt 16. november 2023. 
  109. ^ E24/Ada Lea (26.11.2023). «Vestre om Freyr-lønn: – Forstår at det reises spørsmål». 
  110. ^ Referater Stortinget (30.11.2023). «Stortinget - Møte torsdag den 30. november 2023». 
  111. ^ RanaNo/Ann Kristin Kjærnli (03.04.2024). «Måtte svare Stortinget om Freyr-lønninger». 
  112. ^ Magnus, Anders (12. november 2023). «Grådige, grønne ledere». Nettavisen (norsk). Besøkt 17. november 2023. 
  113. ^ leder, D. N. (17. november 2023). «DN takker: Den statlige støtten til Freyr kan ha spart skattebetalerne for store summer (+)». www.dn.no. Besøkt 17. november 2023. 
  114. ^ Kværnes, Martin (14. november 2023). «Slakter regjeringens batteristrategi: – Absolutt siste vi skal drive med (+)». www.dn.no. Besøkt 18. november 2023. 
  115. ^ Viktor Leeds Høgseth (20.09.2023). «Rapport: – Freyr kan utløse 21 milliarder kroner årlig i eksportverdier fra Nordland». 
  116. ^ Ranablad/Kenneth Gabrielsen (19.03.2024). «Ranablad Podcast/Erlend Bullvåg - Ke det går?». 
  117. ^ Ranablad/Lars Martin Halvorsen (15.05.2024). «Freyrs utbygging i Mo i Rana har gitt en skatteeffekt på 883 millioner kroner: – Det legges svært mye igjen i lokalsamfunnene i form av skatteinntekter». 
  118. ^ Freyr Battery (27.02.2023). «Freyr Battery Annual Report 2022» (PDF). 
  119. ^ Holter, Mikael (22. desember 2023). «Freyr-styrelederen: – Kunne vi gjort ting bedre? Det er helt sikkert (+)». DN.no. Besøkt 25. desember 2023. 
  120. ^ Trygstad, Andreas Nilsen (28. mars 2023). «Freyr gir 100 millioner til to toppledere – åpner Norges første batterifabrikk». NRK. Besøkt 28. mai 2023. 
  121. ^ «Olaug Svarva kjempet mot topplønner – 60 millioner i styrehonorar». www.finansavisen.no (norsk). 17. mars 2023. Besøkt 28. mai 2023. 
  122. ^ Trygstad, Andreas Nilsen (28. mars 2023). «Freyr gir 100 millioner til to toppledere – åpner Norges første batterifabrikk». NRK. Besøkt 28. mai 2023. 
  123. ^ «Olaug Svarva kjempet mot topplønner – 60 millioner i styrehonorar». www.finansavisen.no (norsk). 17. mars 2023. Besøkt 28. mai 2023. 
  124. ^ a b Holter, Mikael; Solem, Lars Kristian (7. desember 2023). «Freyr evaluerer lederlønn etter bølge av kritikk (+)». DN.no. Besøkt 10. desember 2023. 
  125. ^ «Nye titalls millioner deles ut til norske styretopper». e24.no. 21. juni 2023. Besøkt 13. november 2023. 
  126. ^ Holter, Mikael; Risbakken, Kimmo (15. november 2023). «Freyr-toppens sønn var rådgiver da det norske batteriselskapet hentet milliarder (+)». www.dn.no. Besøkt 15. november 2023. 
  127. ^ Holter, Mikael (24. desember 2023). «Freyr-topp solgte alle aksjene sine i fjor – hadde inntekt på 35 millioner (+)». DN.no. Besøkt 25. desember 2023. 
  128. ^ Holter, Mikael (10. november 2023). «Tidligere Freyr-topp solgte aksjer for ni millioner dagen før katastroferapport». www.dn.no. Besøkt 17. november 2023. 
  129. ^ Borkamo, Bjørn; Holter, Mikael (14. august 2023). «Reagerer på den nye Freyr-sjefens lønnspakke: – Jeg synes det er over alle støvleskaft (+)». www.dn.no. Besøkt 17. november 2023. 
  130. ^ «Freyr-toppenes lukrative sluttpakker». Finansavisen. 29. november 2023. s. 4. 
  131. ^ Katrine Nordanger Mjelde (18.06.2024). «Den avtroppende Freyr-sjefen kvitter seg ikke med aksjene: – Jeg er optimistisk». 
  132. ^ Sæther, Tormod Malvin (6. juni 2024). «Toppleder i utskjelt batteriselskap ferdig». Nettavisen (norsk). Besøkt 11. juni 2024.