Anders Magnus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Magnus
Anders Magnus Cebu City 2011 HarryWad A.jpg
Anders Magnus i 2011.
Foto: Harry Wad
FødtAnders Christian Magnus
10. april 1952 (68 år)
Beskjeftigelse Programleder og journalist
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Anders Christian Magnus (født 10. april 1952) er en norsk kringkastingsmann.

Magnus begynte, etter endte mag.art.-grad i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen, sin journalistkarriere i siste halvdel av 1970-årene ved NRK Hordaland, og på begynnelsen av 1980-tallet kunne han blant annet høres i NRK Hordalands humorspalte Løgn og lyvenytt.

Fjernsynskarrieren begynte i NRK Dagsrevyen på 1980-tallet, og han skrev i denne tiden et hyllestverk til Bergen, boken Bergen sett fra luften. Ut over dette har Anders Magnus beskrevet bergenseren sett gjennom utgivelsen Erkebergenserne.

I 1992 gikk han over til TV 2 der han var et av kanalens første nyhetsankere, og senere ledet debattprogrammene PS og M. I 1998 gikk han tilbake til NRK som Afrika-korrespondent, med kontor i den sørafrikanske Kappstaden, der han var frem til 2002. På grunnlag av dette oppholdet skrev han boken Min afrikanske reise, med utgivelse i 2004.

Etter tiden i Afrika har Anders Magnus og vært medarbeider i programmet Forbrukerinspektørene, vært medprogramleder for en landsdekkende innsamlingsaksjon på fjernsyn og arbeidet som journalist i Dagsrevyen.

Han har også arbeidet som utenriksjournalist i Bergens Tidende og har, foruten å foreta reportasjereiser verden over, intervjuet Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Yasir Arafat, Jimmy Carter og Dalai Lama.

Under dekning av en Blitz-demonstrasjon mot den danske ambassaden i Oslo, mars 2007, ble Anders Magnus og en kollega fysisk angrepet. Denne saken førte til anmeldelse.[1]

Anders Magnus har noen år bak seg som politisk journalist, der han har dekket de fleste politiske fagfelt, som eksempelvise forsvars- og justispolitikk, samferdselspolitikk og sosial- og helsepolitikk.

Nyåret 2010 skapte Magnus overskrifter da han under et Dagsrevy-innslag beskrev forskjellene i Oslo-skolen, der disse kunne synes å være inndelt etter elevenes hudfarge: brune overfor hvite elever. Forfatteren Unni Lindell var blant de argeste kritikerne av denne måten å vinkle saken på, mens språkforskerne Sylfest Lomheim og Helene Uri stilte seg blant forsvarerne av Magnus' språkbruk i innslaget.[2]

Fra sommeren 2010 til høsten 2014 var Anders Magnus NRKs korrespondent i Asia.

26. februar 2015 ble Mulla Krekar arrestert på grunn av et mulig brudd på forbudet mot oppfordring til straffbare handlinger som fremkom i et intervju med Anders Magnus samme måned.[3]

Mars 2017 var Magnus den ansvarlige for et innslag om gjenger i Oslo der han mente at det var «svenske tilstander» på Oslos østkant.[4] Reportasjen ble klaget inn til Kringkastingsrådet da flere mente at han ikke kunne underbygge påstandene i reportasjen med forskning eller fakta.[5]

Høsten 2017 tiltrer Anders Magnus som korrespondent i Washington.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NRK anmelder voldsepisode». Aftenposten. 21. mars 2007. Besøkt 3. april 2015. 
  2. ^ Gunnar Ringheim, Line Fransson og Lars Molteberg Glomnes (14. januar 2010). ««Et stort flertall av barna er brune»». Dagbladet. Besøkt 3. april 2015. 
  3. ^ «Krekar pågrepet etter intervju». VG.no. 26. februar 2015. 
  4. ^ NRK. «Gjenger i Oslo: Ungdom har pistoler og barn selger hasj». NRK (norsk). Besøkt 17. mars 2017. 
  5. ^ Jerijervi, Dag Robert. «NRK klages inn til K-rådet for Oslo Øst-reportasje». kampanje.com (norsk). Besøkt 17. mars 2017. 
  6. ^ «Anders Magnus er NRKs nye mann i Washington: - Ønsket folk med tyngde og erfaring». Dagbladet.no (norsk). 30. mars 2017. Besøkt 16. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Anne Efskin 
NRKs korrespondent i Afrika
Etterfølger:
 Tomm Kristiansen 
Forgjenger:
 Ole Torp 
NRKs korrespondent i Asia
Etterfølger:
 Peter Svaar 
Forgjenger:
 Gro Holm 
NRKs korrespondent i Washington
(2017–)
Etterfølger: