Enova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enova
Org.formStatsforetak
Org.nummer983 609 155
Etablert2001
Hovedkontor TrondheimRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Tore Holm[1]
Adm. dir. Nils Kristian Nakstad
Antall ansatte80 (2013)[2]
Nettsted Offisielt nettsted

Enova SF er et statsforetak, etablert i 2001, som inntil første halvår 2018 eies av Olje- og energidepartementet, deretter av Klima- og miljødepartementet.[3] Finansieringen av virksomheten skjer via tildelte midler fra Energifondet. Tilgjengelige midler skal benyttes mest mulig kostnadseffektivt for å nå de målene myndighetene til en hver tid har for aktivitetene. Energifondet finansierer gjennom tilført avkastning fra «Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging». Dette fondet er i 2017 på 67,8 milliarder kroner.[trenger referanse] I tillegg finansieres Energifondet gjennom nettpåslaget på strømregningen. Dette gir Enova en disponibel ramme på mellom to og tre milliarder kroner årlig. Enova skal skape varige endringer i tilbud og etterspørsel etter effektive og fornybare energi- og klimaløsninger.

Enova har en avtale med Olje- og energidepartementet om forvaltning av Energifondet fra 2017 til og med 2020. Avtalen innebærer en sterk satsing på reduksjon av klimagassutslipp og støtte til teknologiutvikling[4]. Fra 2017 tok Enova også i bruk lån og garantier som nye virkemidler for å nå målene[5].

Enovas mål er å bidra til:

  • Reduserte klimagassutslipp som bidrar til å oppfylle Norges klimaforpliktelser for 2030[6]
  • Økt innovasjon innen energi- og klimateknologi tilpasset omstillingen til lavutslippssamfunnet
  • Styrket forsyningssikkerheten gjennom fleksibel og effektiv effekt- og energibruk.

Enova støtter utvikling av energi- og klimateknologi, energieffektive løsninger, og energitiltak som bidrar til økt forsyningssikkerhet. Dette gjøres hovedsakelig gjennom programmer som tilbyr finansiell støtte rettet mot de områdene hvor det kan dokumenteres størst effekt i form av reduserte klimagassutslipp, spart, omlagt eller produsert energi.

Enova har hovedkontor i Trondheim. Administrerende direktør er Nils Kristian Nakstad, styreleder er Tore Holm.

Enova kårer hvert år årets Enovatilskudd-bedrift som belønner en leverandør som skaper spesielt stor interesse for energitiltakene som mottar Enovatilskudd. Sammen med kunderelasjoner og antall prosjekter leverandørens kunder har registrert hos Enova, vil dette være et kriterium for utmerkelsen. Kåringen skjer på Enovakonferansen, og vinneren får diplom og et merke som kan brukes fritt i egen markedsføring. Vinner for 2016 ble Energiverket AS i Råde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tore Holm ny styreleder i Enova
  2. ^ Enova: Om organisasjonen
  3. ^ Statsministerens kontor (17. januar 2018). «Endringer i arbeidsdelingen mellom departementene». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 17. januar 2018. 
  4. ^ «Enova undertegner ny avtale med OED». Mynewsdesk (norsk). Besøkt 10. mars 2017. 
  5. ^ «Enova utvider teknologisatsingen». Mynewsdesk (norsk). Besøkt 10. mars 2017. 
  6. ^ «Mål | Enova». Enova. Besøkt 10. mars 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]