Enova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Enova SF
Org.form Statsforetak[1]
Org.nummer 983 609 155
Etablert 2001[2]
Hovedkontor Trondheim
Styreleder Tore Holm[3]
Adm. dir. Nils Kristian Nakstad
Antall ansatte 80 (2013)[4]
Nettside www.enova.no

Enova SF er et statsforetak, etablert i 2001, som eies av Olje- og energidepartementet. Finansieringen av virksomheten skjer via tildelte midler fra Energifondet. Tilgjengelige midler skal benyttes mest mulig kostnadseffektivt for å nå de målene myndighetene til en hver tid har for aktivitetene. Energifondet finansierer gjennom tilført avkastning fra «Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging». Dette fondet er i 2017 på 67,8 milliarder kroner.[trenger referanse] I tillegg finansieres Energifondet gjennom nettpåslaget på strømregningen. Dette gir Enova en disponibel ramme på mellom to og tre milliarder kroner årlig. Enova skal skape varige endringer i tilbud og etterspørsel etter effektive og fornybare energi- og klimaløsninger.

Enova har en avtale med Olje- og energidepartementet om forvaltning av Energifondet fra 2017 til og med 2020. Avtalen innebærer en sterk satsing på reduksjon av klimagassutslipp og støtte til teknologiutvikling[5]. Fra 2017 tok Enova også i bruk lån og garantier som nye virkemidler for å nå målene[6].

Enovas mål er å bidra til:

  • Reduserte klimagassutslipp som bidrar til å oppfylle Norges klimaforpliktelser for 2030[7]
  • Økt innovasjon innen energi- og klimateknologi tilpasset omstillingen til lavutslippssamfunnet
  • Styrket forsyningssikkerheten gjennom fleksibel og effektiv effekt- og energibruk.

Enova støtter utvikling av energi- og klimateknologi, energieffektive løsninger, og energitiltak som bidrar til økt forsyningssikkerhet. Dette gjøres hovedsakelig gjennom programmer som tilbyr finansiell støtte rettet mot de områdene hvor det kan dokumenteres størst effekt i form av reduserte klimagassutslipp, spart, omlagt eller produsert energi.

Enova har hovedkontor i Trondheim. Administrerende direktør er Nils Kristian Nakstad, styreleder er Tore Holm.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]