Fraser Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fraser Island
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Fraser Island south from Indian Head.jpg
Stranden på Fraser Island sett fra Indian Head, øyens eneste grunnfjell.
LandAustralia Australia
StedQueensland
Innskrevet1992
Kriterium VII, IX
Se ogsåVerdensarvsteder i Oseania
ReferanseUNESCO nr. 630
Fraser Island ligger i Queensland
Fraser Island
Fraser Island (Queensland)
Kart som viser lokaliseringen av Fraser Island

Fraser Island (aboriginsk K'Gari) er verdens største sandøy (1 630 km2) og ligger på Australias østkyst, omtrent 200 km nord for Brisbane. Øya er om lag 122 km lang og mellom 5 og 25 km bred, og på sitt høyeste er den 235 moh.

Sanden går flere steder så dypt som 60 meter under havnivået. Mens regnskogene på fastlandet i stor grad har blitt hugget ned, har skogen på Fraser Island klart seg bedre. Det har bare vært begrenset hogst og noe mindre gruvedrift på øya.

Fraser Island er også kjent for sine dingoer (Canis dingo), som av ledende forskere og kynologer regnes som de genetisk reneste av alle dingoer i Australia i dag. Det finnes ingen som beviselig har blitt angrepet av dingoer på øya, men en liten gutt forsvant fra foreldrene sine og ble funnet død i 2001 med skader som kunne oppstått fra dingoer.

I 1992 ble øya utpekt til verdensarvsted av FN. I evalueringsrapporten som ble utarbeidet da UNESCO vurderte nominasjonen heter det blant annet

Laquote.svg...Fraser Island er midtpunktet i den store sandregionen, og innfrir helt klart kriteriene for et naturarvområde... ... som et fremragende eksempel på betydningsfulle pågående geologiske og biologiske prosesser... ...øya har fantastiske naturlige egenskaper og eksepsjonell naturlig skjønnhet. Den har lange uavbrutte havstrender... ...innenfor strendene finnes majestetiske rester av regnskoger på sandgrunn...Raquote.svg

WORLD HERITAGE NOMINATION - IUCN SUMMARY, s.21 PDF

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

feil i link